با تخفیف تبلیغ کن، بعد از بلک‌فرایدی قسطی پرداخت کن! تا ۵۰٪ تخفیف در ۱۳ سرویس مختلف

استراتژی محتوا چیست؟

مقالات دیجیتال مارکتینگ | تحریریه یکتانت | تاریخ بروزرسانی : ۲۷ آذر ۱۴۰۱

اگر هدفتان رسیدن به موفقیت است و می‌خواهید پیش گوگل، مخاطب و کارفرما عزیز باشید، باید براساس یک برنامه‌ریزی دقیق و منظم پیش بروید تا بتوانید بهترین محتوا را ارائه کنید. اما رسیدن به این هدف بدون داشتن یک استراتژی محتوا که دقیق و اصولی باشد، امکان‌پذیر است. ضمن اینکه تدوین استراتژی محتوا کار ساده‌ای نیست.

برای این موضوع تعاریف متعددی ارائه شده و الگوهای مختلفی برای تدوین استراتژی محتوا پیشنهاد می‌شود. اما برای موفقیت در این زمینه نیاز به استراتژیست حرفه‌ای دارید یا اینکه باید خودتان به صورت تخصصی روی این موضوع تمرکز کنید. در اینجا می‌بینیم استراتژی محتوا چیست و چه عواملی در تدوین آن نقش دارند.

منظور از استراتژی محتوا چیست؟

استراتژی محتوا در واقع راهنماها و اصول داخلی برای تولید انواع محتوا در یک کسب و کار است. این استراتژی برای جلب رضایت و تامین نیازهای کسب و کار از طریق خلق و توزیع محتوا تدوین می‌شود. هدف اصلی این استراتژی پاسخ به این سوال است که چه محتوایی باید تولید کنیم و چرا؟

در استراتژی محتوا ممکن است حتی دنبال اهداف تبلیغاتی نباشیم و بیشتر به برنامه‌های تولید، مدیریت، به‌روزرسانی و توزیع محتوا بپردازیم.

دوره جدید و رایگان آموزش تولید محتوای تبلیغاتی
دوره جدید و رایگان آموزش تولید محتوای تبلیغاتی

در این دورهٔ ۴ ساعته با کمک اساتید باتجربه یاد می‌گیرید چطور بنر، ویدیو و متن تبلیغاتی عالی و موثر را خودتان آماده کنید تا بازدهی تبلیغات را چند برابر کنید!

مشاهده دوره arrow-left

استراتژی محتوا چه تفاوتی با بازاریابی محتوایی دارد؟

در حالی که بسیاری از افراد و حتی کارشناسان در مواقع مختلف از استراتژی محتوا (Conten Strategy) و بازاریابی محتوایی (Content Marketing) به جای هم استفاده می‌کنند، اما عملا این دو موضوع با هم تفاوت‌هایی دارند.

در بازاریابی محتوایی همان‌طور که از نام آن مشخص است، از تولید محتوا در راستای اهداف بازاریابی و فروش استفاده می‌کنیم، ولی استراتژی محتوا لزوما می‌تواند تبلیغاتی نباشد. همان‌طور که اشاره کردیم استراتژی محتوا بیشتر به راهنماها و اصول داخلی می‌پردازد، ولی بازاریابی محتوایی در مورد تقویم، خلق، ترویج، توزیع و تکرار محتوا است.

در این بین استراتژی بازاریابی محتوایی نیز وجود دارد که بیشتر به چشم‌انداز، اهداف، تحقیقات بازار، پرسونای مخاطب و اصول بیرونی می‌پردازد. به عنوان مثال ممکن است استراتژیست محتوا تشخیص دهد که مخاطبان و مشتریان خیلی به کسب و کار ما اعتماد ندارند و راه‌هایی را برای جبران آن پیشنهاد دهد. اما یک بازاریاب محتوایی تشخیص می‌دهد برای افزایش اعتماد باید با بنیانگذار یا مدیر کمپانی مصاحبه کنیم.

البته با توجه به اینکه در بسیاری از موارد برنامه ما برای رسیدن به اهداف بازاریابی و فروش است، در نتیجه استراتژی بازاریابی محتوا با همان عنوان استراتژی بازاریابی محتوایی استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: بازاریابی محتوایی چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟

خبرنامۀ یکتانت را از دست ندهید!
خبرنامۀ یکتانت را از دست ندهید!

هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات، اخبار و نکات آموزشی بازاریابی و تبلیغات را برای شما می‌فرستیم.

چرا باید استراتژی محتوا بنویسیم؟

طبیعتا بدون داشتن یک استراتژی مدون و دقیق نمی‌توانیم به موفقیت فکر کنیم. شما با داشتن استراتژی به 5 سوال مهم پاسخ می‌دهید که اگر پاسخ آنها را به درستی پیدا کنید و بتوانید راهکارهای درستی برای‌شان ارائه دهید، آن وقت می‌توانید به موفقیت امیدوار باشید:

  1. هدف از تولید محتوا چیست؟
  2. مخاطبان ما چه افرادی هستند؟
  3. مخاطبان چه زمانی به محتوای ما دسترسی دارند؟
  4. محتوا چه ارزشی برای مخاطب دارد و چه مشکلی را حل می‌کند؟
  5. مخاطبان از چه کانالی به محتوای ما دسترسی دارند؟

داشتن استراتژی باعث می‌شود مسیر شما مشخص باشد و بدانید به کجا می‌خواهید برسید، ضمن اینکه شما را از رقبای‌تان جدا می‌کند. از سوی دیگر با داشتن یک استراتژی خوب می‌توانید عملکرد محتوای خود را ارزیابی کنید و ببینید چقدر به اهداف‌تان رسیده‌اید. از سوی دیگر داشتن استراتژی باعث می‌شود بتوانید به درستی از منابع استفاده کنید و نتایج بهتری بگیرید.

استراتژی محتوا چه مواردی را شامل می‌شود؟

استراتژی محتوا نیز مانند هر استراتژی دیگری شامل بخش‌های مهمی است که باید به طور مشخص هر کدام را لحاظ کنید. بسیاری از کارشناسان و استراتژیست‌ها برای تدوین برنامه و استراتژی خود سراغ مدل‌های مختلف می‌روند.

  • مدل کسب و کار (Business Model): ممکن است کسب و کار شما برای درآمدزایی از یک یا چند مدل درآمدی پیروی کند. برای تولید محتوا باید برنامه‌های مشخص شده را همراه با تیم محتوا به درستی پیش ببرید تا به اهداف تعریف شده برسید.
  • هدف‌گذاری (Objectives): بدون شک دلیل اصلی تدوین استراتژی دستیابی به اهداف مورد نظر است. چه این اهداف تجاری و چه غیرتجاری باشد، به هر حال باید براساس استراتژی درست و در راستای آنها پیش بروید.
  • تعیین مخاطبان هدف (Persona): در این قسمت باید مشخص کنید مخاطبان هدف شما دقیقا چه افرادی هستند و پرسونای آنها را طراحی کنید. براین اساس می‌توانید مسیر سفر مشتری را نیز تعیین کرده و مشخص کنید در هر ایستگاه کدام محتوا مناسب خواهد بود.
  • روش‌های تولید محتوا: یکی از مهمترین کارهایی که باید در استراتژی خود مشخص کنید، روش‌های تولید محتواست. باید بررسی کنید چه نوع محتوایی برای کدام پلتفرم تولید شود، چه مواردی مناسب اهداف شماست، شکل محتوایی بازار چگونه است و مخاطبان به چه نوع محتوایی نیاز دارند.

مراحل تدوین استراتژی محتوا

مراحل استراتژی محتوا

بعد از یادگیری موارد تئوری، مهمترین قسمت به پیاده‌سازی عملی و تدوین یک استراتژی واقعی برمی‌گردد. طراحی و تدوین استراتژی محتوا مراحل مختلفی دارد که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

  • بررسی موقعیت فعلی کسب و کار

اولین کار مهمی که باید انجام دهید بررسی موقعیت فعلی کسب و کار است. این بررسی مربوط به وضعیت فعلی کسب و کار، جایگاه آن در بازار، مزایای رقابتی، شناخت مخاطبان هدف و تحقیقات بازار و… می‌شود.

  • تعیین اهداف

بدون شک اولین مرحله بعد از بررسی وضعیت کسب و کار، برای پیاده‌سازی هر برنامه‌ای مشخص کردن اهداف است؛ چراکه باید بدانیم به چیزهایی می‌خواهیم برسیم. در استراتژی محتوا نیز باید مشخص کنیم قرار است به چه اهدافی برسیم و برای رسیدن به آنها باید چه کار کنیم. برخی از اهداف ما می‌توانند مربوط به فروش و برخی دیگر ممکن است به مواردی چون برندسازی، افزایش ترافیک، بالابردن نرخ تبدیل و… ارتباط داشته باشد.

  • تحقیق کلمات کلیدی

در هر کسب و کار بازاری، یک سری کلیدواژه برای شما وجود دارد که می‌خواهید روی آنها کار کنید و بیشتر دیده شوید. این تحقیق به شما کمک می‌کند تا مخاطبان و نیازهای‌شان را بیشتر و بهتر بشناسید، از ابتدای سفر مشتری همراه او باشید و نسبت به رقبا بهتر دیده شوید.

  • تحلیل رقبا

بی‌تردید یکی از مهمترین و اصلی‌ترین بخش‌های تدوین استراتژی محتوا، بررسی و تحلیل رقباست که به شما کمک می‌کند تا ببینید در چه وضعیتی قرار دارند، مخاطبان آنها چه افرادی هستند، در چه مواردی رتبه‌های خوبی دارند و در کدام قسمت‌ها وارد نشده‌اند.

  • طراحی پرسونای مخاطب

بعد از شناسایی مخاطبان هدف زمان آن رسیده که پرسونای مشتری یا مخاطب خود را طراحی کنید. پرسونا در واقع تعیین ویژگی‌های شخصیتی، احساسی، رفتاری و نیازهای مخاطبان است که باعث می‌شود براساس آنها از شما خرید کنند. این کار باعث می‌شود تا بتوانید محتوای خود را هدفمندتر تولید کرده، در هزینه‌ها صرفه‌جویی کنید و منابع‌تان را درست به کار بگیرید.

  • پردازش اطلاعات

برای اینکه بتوانید استراتژی دقیق‌تری تدوین و محتوای بهتری تولید کنید، نیازمند جمع‌آوری اطلاعات هستید. اما از آنجایی که در مرحله اول با داده‌های خام مواجه هستید، این اطلاعات نیازمند پردازش و بررسی هستند. چراکه این اطلاعات تعیین‌کننده مشتریان نهایی هستند و بنابراین هرچه دقیق‌تر باشند، بیشتر کمک می‌کنند.

  • مشخص کردن قیف و هرم محتوا

مشتری از ابتدای آشنایی با شما و دریافت محتوا تا اقدام به خرید نهایی و ادامه همراهی مسیر را طی می‌کند که در استراتژی خود باید این مسیر محتوایی را مشخص کنید. یکی از بهترین مدل‌ها می‌تواند استفاده از مدل AIDAs باشد که شامل مراحل زیر می‌شود:

  1. آگاهی از برند (Awareness)
  2. ابراز علاقه (Interest)
  3. تصمیم‌گیری (Decision)
  4. اقدام نهایی (Action)
  5. ابراز رضایت (Satisfactory)
ایبوک‌های رایگان آموزشی
ایبوک‌های رایگان آموزشی

با ایبوک‌های یکتانت، از تولید محتوای حرفه‌ای تا تبلیغات در گوگل را رایگان یاد بگیرید!

دانلود رایگان arrow-left
  • آماده‌سازی تقویم محتوا

تقویم محتوا که به نام تقویم سردبیری (editorial calendar) نیز شناخته می‌شود، یکی از مهمترین ابزارهای شما در استراتژی محتواست. در واقع بدون داشتن یک تقویم مدون و دقیق هیچ‌کار منظمی نمی‌توانید انجام دهید، تکلیف تیم محتوا مشخص نیست و رفته‌رفته مخاطبان‌تان را نیز از دست می‌دهید. به کمک این تقویم مشخص می‌کنید که در مسیر سفر مشتری باید چه کارهایی در چه زمانی انجام دهید و در آخر نیز عملکرد خودتان را بسنجید.

جمع بندی

در این مطلب درباره تدوین استراتژی محتوا و اهمیت آن صحبت کردیم. این استراتژی در واقع یک نقشه راه و مجموعه‌ای از راهنماها و اصولی است که مشخص می‌کند چرا باید محتوا تولید کنید، مخاطبان هدف‌تان چه افرادی هستند، چه کارهایی باید انجام دهید، کدام محتوا مناسب موقعیت فعلی شماست و… .

هر استراتژی محتوا بخش‌های مشخصی دارد و برای تدوین آن باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید. در این مطلب درباره این مراحل نیز به صورت کامل صحبت کردیم.

4.4/5 - (7 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

8 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
رحمان محرابی
رحمان محرابی
4 سال قبل

آگر مخاطبان هدف ما طیف وسیعی از مردم یک کشور باشند که علاقمند به یک موضوع باشند و این موضوع خیلی عام باشد (مانند سفر کردن)، چگونه باید گروه خاص تری را از بین آنها برگزید و مخاطب قرار داد؟

ندا عروضی
ندا عروضی
پاسخ به  رحمان محرابی
4 سال قبل

سلام. موضوعات بسیاری مثل سفر، آشپزی، ورزش و … عام هستند ولی باید با محدود کردن آن‌ها به دسته مشخصی از مخاطبان، گروه خاص رو پیدا کنیم. فرض کنین برای سفر کردن تنها مسافرینی را که مقصد آن‌ها تهران، کیش، قشم و مشهد است، در نظر می‌گیریم و تلاش می‌کنیم به نیاز و سوالات آن‌ها در محتوای خود پاسخ دهیم.

رحمان محرابی
رحمان محرابی
پاسخ به  ندا عروضی
4 سال قبل

متشکرم از پاسخ تون. حالا این سوال پیش میاد که آیا منطقی هست که یک سایت راه بیاندازیم و فقط محتوایی تولید کنیم که به درد مسافران کیش بخورد؟ اگر هم درباره مسافران بسیاری از شهرها بنویسیم، مخاطبین گسترده ای را مد نظر قرار داده ایم – مثلا همه کسانی که در ایران سفر می کنند. این روش رو تایید می کنید؟ به نظرتون این طیف از خوانندگان خاص هستند؟ تعدادشون خیلی زیاد میشه. باز هم میشه اسم اونها رو مخاطبان خاص گذاشت؟

محمود حسینی
محمود حسینی
پاسخ به  رحمان محرابی
4 سال قبل

اینها همه برمیگرده به هدف، استراتژی، تحقیقات بازار و منابع شما. به صورت کلی نمیشه نظر داد. درمورد مخاطبان خاص هم باید عرض کنم یک موضوع نسبیه. مثلا کسانی که در ایران مسافرت میکنند نسبت به مسافران جهانی خاص محسوب میشن ولی در داخل ایران خاص محسوب نمیشن.

محمود حجتی
محمود حجتی
2 سال قبل

مطلبتون بسیار برام جذاب بود. لطف کنید در مورد رشد کسب و کار بیشتر مقاله بذارید ممنونم.

رضا سپه‌وندی
رضا سپه‌وندی
پاسخ به  محمود حجتی
2 سال قبل

سلام
خیلی خوشحالیم که براتون مفید بوده 🙂

طرفی
طرفی
1 سال قبل

با سلام
بنده در رشته کشاورزی تحصیل کرده ام و قصد دارم سایتی در این حوزه اعم از مشاوره و فروش بسازم به نظرتون به درد شرایط فعلی میخوره؟ چون هرچی سرچ کردم سایتی جز دیجی کالا و باسلام ندیدم که حسابی اکتیو باشند.

حسین بابایی
حسین بابایی
پاسخ به  طرفی
1 سال قبل

سلام

اگر می‌بینید که محتوای مفیدی در این حوزه نیست، اگر شروع کنید و اصولی کار کنید حتما نتیجه می‌گیرید.

آموزش ساخت بهترین محتوای تبلیغاتی