در این مطلب درباره آموزش بهینهسازی سایت و سئو مقدماتی خواهید خواند؛ همچنین با بسیاری از مباحث مقدماتی سئو و باورهای نادرست در این حوزه آشنا خواهید شد. اگر وبسایت شما وردپرس است دو مطلب در سئو بسیار به شما کمک خواهد کرد: مطلب آموزش سئو وردپرس و نیز مطلب اصول سئو محتوای بهینه.
فهرست مطالب
- تعریف بهینهسازی سایت
- بهینهسازی سایت برای موتورهای جستوجو
- روی کدام موتور جستوجو متمرکز شویم
- موتورهای جستوجو چگونه کار میکنند
- بازاریابی با موتورهای جستجو (SEM) چیست Search Engine Marketing
- چرا حتماً باید آموزش بهینه سازی سایت دید. چرا سئو لازم است
- آیا باید خودم روی سئو کار کنم یا باید به متخصص سئو برونسپاری کنم
- سئو چقدر زمان میبرد
- سئو چقدر هزینهبردار است
- باورهای نادرست درباره سئو و بهینه سازی سایت در ایران
تعریف بهینهسازی سایت
بهینهسازی سایت، فرآیند اجرای اصلاحاتی است برای رسیدن به سایتی که اهداف کسبوکاری شما را بهتر محقق میکند. این اهداف بسته به نوع کسبوکار شما بسیار با هم متفاوت خواهد بود. اما نهایتاً هدف اصلی و عمده همگی سایتها این است که بازدیدکنندگان به راحتی بتوانند یک فعالیت مشخص را به انجام برسانند.
در این دورهٔ ۴ ساعته با کمک اساتید باتجربه یاد میگیرید چطور بنر، ویدیو و متن تبلیغاتی عالی و موثر را خودتان آماده کنید تا بازدهی تبلیغات را چند برابر کنید!
مشاهده دورهبرای یک کارخانه، هدف بهینهسازی وبسایت فقط دیده شدن کاتالوگ محصولات است که بعد با او تماس بگیرند. برای یک فروشگاه آنلاین هدف تبدیل بازدیدکننده به خریدار است، برای رسانه آنلاین هدف خوانده شدن بیشتر مطالب است و این که کاربر مدت زمان بیشتری را در سایت بماند، برای یک اپلیکیشن هدف منتقل کردن بازدیدکنندگان سایت به نصب اپلبکبشن است.
بهینهسازی سایت گاهاً بر روی بهینهسازی سایت برای موتورهای جستوجو هم اثرگذار خواهد بود. اما به طور کلی هدف بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو جذب یک کاربر از طریق جستجویی که انجام داده، هست و هدف بهینه سازی سایت اجرای کامل و صحیح یک فعالیت توسط آن کاربر جذب شده در سایت است.
بهینهسازی سایت برای موتورهای جستوجو
بهینهسازی برای موتوهای جستوجو یا همان سئو (Search Engine Optimization) به معنی انجام فعالیتهایی است منجر میشود سایتها هنگام جستجوی کاربران با کلیدواژههای مخصوص، در موتورهای جستوجو بهتر دیده شوند.
همه موتورهای جستوجو شرایطی را طراحی کردهاند که هر ساله بهروز میشود و به هر وبسایتی که برای آن شرایط بهینهتر طراحی شده باشد، امتیاز بهتری میدهند و طبیعتاً در نتایج جستوجوی کاربران، آن سایت را بالاتر قرار میدهند. برای دیدن الگوریتم امتیازدهی گوگل میتوانید از راهنمای گوگل بهره ببرید.
روی کدام موتور جستوجو متمرکز شویم
موتورهای جستوجوی گوناگونی با الگوریتمها و قدمتهای متفاوت وجود دارند، اما همانطور که میدانید، رهبر این صنعت گوگل است؛ اگرچه رقبای بزرگی چون ماکروسافت و یاهو نیز در این بازار حضور دارند.
در شکل زیر سهم بازار سایر موتورهای جستجو مثل بینگ، یاهو، AOL، ASK، بایدو را میبینید. اما شاید بتوان گفت سهم گوگل در کشور ما بیشتر از این اعداد خواهد بود لذا بهترین گزینه آن است که زمان و پول خود را برای بهینهسازی سایت در گوگل اختصاص دهیم که البته با این کار سایت شما نسبتاً برای سایر موتورهای جستوجو نیز تا حد خوبی بهینه خواهد شد چرا که بسیاری از الگوریتم ها و فاکتورهای بهینهسازی موتورها مشابه است.
بیشتر بخوانید: اهمیت لینک سازی خارجی در سئوی off page چیست؟
موتورهای جستوجو چگونه کار میکنند
همانطور که میدانید موتورهای جستوجو سعی میکنند به شما کمک کنند در میلیاردها محتوایی که در لحظه در اینترنت منتشر میشود بهترین نتیجه را بگیرید اما این دسترسی به این حجم محتوا چگونه صورت می گیرد.
-
خزندهها :
ربات های اتوماتیکی هستند که به همه صفحات سر میزنند و محتوای آنها را بررسی میکنند.
-
ایندکس :
رباتهای خزنده گوگل نتیجه بررسی خود را اصطلاحاً ایندکس میکنند تا ذخیره شده باشد. ازین روست که هنگامی که شما جستوجویی انجام میدهید زیر یک ثانیه نتایج را به شما منعکس میکند چرا که اگر میخواست در لحظه جستوجوی شما، میلیاردها میلیارد صفحه را جستوجو میکرد چندین دقیقه لااقل باید منتظر میماندیم.
بازاریابی با موتورهای جستجو (SEM) چیست Search Engine Marketing
بازاریابی با موتورهای جستوجو در واقع یک چتری است که روی 2 مفهوم است :
۱. سئو
۲. تبلیغات در گوگل
بنابراین درواقع SEM به معنای آن است که برای بازاریابی با موتورهای جستوجو هم استراتژی سئو مناسبی داشته باشیم و هم آن که با تبلیغات کلیکی در موتورهای جستوجو در صدر نتایج ظاهر شویم. در مقالهٔ «بازاریابی موتور جستجو چیست؟ (تفاوت SEO با SEM)» مفصل دربارهٔ این موضوع صحبت کردیم و به شما گفتیم چه زمانی از هرکدام استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: روش های بهینه سازی گوگل ادز
چرا حتماً باید آموزش بهینه سازی سایت دید. چرا سئو لازم است
۱. سئو خوب یک سایت، جلب اعتماد و اعتبار می کند.
سایتی که در کلید واژههای مربوط به خودش در جستوجوی کاربران بالاتر دیده میشود، ناخودآگاه در ذهن آن کاربر یک حس اعتماد برانگیخته خواهد شد و آن وبسایت را به عنوان یک سایتی قابل اعتماد تلقی خواهد کرد مگر آنکه عکس آن به او ثابت شود.
۲. سئو خوب به معنی تجربه کاربری خوب نیز هست.
هنگامی که شما میخواهید سئو سایت خود را بهبود دهید باید فعالیتهایی را انجام دهید که آن فعالیتها خواسته یا ناخواسته روی بهبود تجربه کاربری سایت شما نیز تاثیر خواهد گذاشت.
۳. سئو نسبتاً ارزان است.
شما در مقاله دیجیتال مارکتینگ چیست میتوانید انواع تاکتیکهای بازاریابی دیجیتال را بخوانید. از بین همه تاکتیکهای معرفی شده آموزش بهینه سازی سایت برای موتورهای جستوجو از واجبترینهاست چرا که نسبت به سایر تاکتیکها بسیار ارزانتر است.
۴. اگر در صفحه اول گوگل نیستید، انگار نیستید.
آمارها نشان میدهد که 3 نتیجه اول گوگل ( به جز ادوردزها ) بیش از 61 درصد کلیکها را به خود اختصاص میدهند و فقط ۱۰ درصد کلیکها به صفحه دوم میروند و این یعنی اگر در صفحه اول گوگل ( ایده آل 3 نتیجه اول است) نیستید، باید حتماً سعی کنید باشید.
آیا باید خودم روی سئو کار کنم یا باید به متخصص سئو برونسپاری کنم
با دیدن الگوریتمهای جستوجوی گوگل یا با سرچ کردن درباره سئو و آموزش بهینه سازی سایت این حس در بسیاری از افراد ایجاد میشود که سئو موضوعی بسیار پیچیده است لذا صلاح میبینند که آن را به یک آژانس سئو برونسپاری کنند. اگر یک آژانس سئو خیلی حرفهای یا یک فریلنسر خوب باشد شاید مزیتهایی برای شما مثل تخصصیتر کار کردن و سرعت بیشتر ایجاد کند اما این برونسپاری هزینههای دیگری ممکن است ایجاد کند که از فرصتهای این کار بسیار چشمگیرتر است.
۱. برونسپاری سئو مثل برونسپاری بخش پشتیبانی مشتریان است.
سئو فقط درباره جایگاه شما در گوگل نیست بلکه درباره این است که بدانیم مشتریان ما چه رفتاری در سایت ما دارند، چه جیزی آنها را ترغیب به یک کلیک یا یک عملیات خواهد کرد و … لذا برونسپاری سئو یعنی از دست دادن تجربیات و اطلاعات بسیار ارزشمند از رفتار و علایق مشتریان ما.
۲. آژانس یا فریلنسر بد سئو شما را نابود خواهد کرد.
آژانس یا فریلنسری که به شما چنین جملاتی بگوید نابودکننده کسبوکار شما خواهد بود: سئو تضمینی، زیر یک ماه صفحه اول گوگل هستید، همه سئو تاکتیک است تاکتیک کبوتری،پاندا، دیپ مایند و … که خیلی پیچیده است، رنک الکسا زیر 1000 تضمینی و دائمی و … اگر با چنین شعارهای تبلیغاتی کار سئو خود را به آژانسی برونسپاری کردید، آنها مجبور هستند از ابزارهای کلاه سیاه سئو استفاده کنند که به مرور گوگل سایت شما را شناسایی کرده و احتمالا جریمه خواهد کرد.
۳. سئو یک فعالیت دائمی است نه یک برنامه زمانی موقت.
اصلا نفس قرارداد بستن با یک آژانس برای یک مدت زمان مشخص به معنی آن است که سئو را درست درک نکردهایم. سئو جزئی از فعالیتهای مادامالعمر یک کسبوکار است نه این که مثلا به مدت یک سال به صورت یکی از پروژههای شرکت برونسپاری شود و بعد با سئو کاری نداشته باشیم.
در باب معایب برونسپاری سئو بسیار میتوان سخن گفت لذا بهتر است از مزایای آن صرف نظر شود و خودمان دست به کار شویم. با ابزارها و آموزشهای در دسترس امروز، سئو آن قدرها هم مساله پیچیدهای نیست بلکه با رعایت چند نکته ساده شما چندین و چند رتبه در نتایج گوگل رشد خواهید کرد. آموزش بهینه سازی سایت و سئو را امروزه شما می توانید از منابع بسیاری دریافت کنید یا اگر سایت وردپرس دارید افزونه هایی مثل افزونه Yoast SEO به خوبی با نکاتی ساده شما را راهنمایی می کنند تا نتایج بهتری بگیرید.
سئو چقدر زمان میبرد
سئو یک تاکتیک بازاریابی آنلاین است که شما ممکن است تشخیص دهید که آیا میخواهید از این کانال جذب مشتری داشته باشید یا این که خیر. مثلاً شاید متوجه شوید که مشتریان شما آنچنان در گوگل دنبال راه حل مساله خود نیستند.
اگر پاسخ شما بله است و میدانید که میتوانید از گوگل مشتریان زیادی جذب کنید دیگر انجام فعالیتهای سئو به یکی از فعالیت های مادامالعمر کسبوکار شما تبدیل میشود. در سازمانهای بزرگتر که در حوزه آنلاین مشغول هستند حتی مدیر سئو یا مدیر بازاریابی موتورهای جستوجو را به طور جداگانه و تخصصی استخدام میکنند که او نیز اقدام به تشکیل تیم سئو برای خود میکند. در کسبوکارهای کوچکتر نیز ممکن است همان مدیر دیجیتال مارکتینگ مسوولیت بهینهسازی سایت را نیز داشته باشد.
بنابراین پاسخ به این سوال که سئو چقدر زمان میبرد از این زاویه سوال غلطی است چرا که یک پروژه کوتاه مدت نیست که برای آن زمان انجام پروژه تعریف شود بلکه یکی از فعالیت های اصلی بازاریابی است که دست کم می توان به یک پروژه بسیار بلند مدت تشبیهش کرد.
اما از زاویه دیگر این پرسش صحیح است. این که دیدن نتایج عملکردها در حوزه سئو بعد از چندوقت اتفاق میافتد و جایگاه سایت ما در گوگل ارتقا مییابد. اگر بخواهیم پاسخی نسبی دهیم تا به شما دید خوبی بدهد پاسخ آن از 3 ماه تا 1 سال است. یعنی نتیجه بهینه سازیهایی که از امروز شروع میکنید را حداقل از 3 ماه دیگر خواهید دید که مثلا رنک الکسا شما بهبود می یابد یا در صفحات گوگل بیشتر دیده میشوید.
اما پاسخ دقیقتر آن است که زمان سئو بستگی دارد. بستگی به متغیرهای زیر:
- کلیدواژههای مرتبط به کسبوکار شما
- ارتباط منطقی محتوای سایت شما به کلید واژهها
- قدمت دامین وبسایت شما
- دیزاین فعلی وبسایت شما
- زمان میانگین ماندن در صفحات کاربران در سایت شما
- موقعیت جغرافیایی
- رقابت حوزه کاری شما روی کلیدواژههای مرتبط
- فعالیتهای شما در حوزه شبکههای اجتماعی
- واکنش شما به روندهای گوناگون جدید
- و…
همه این موارد میتواند روی زمان دیدن نتایج کار سئو شما تاثیرگذار باشد.
سئو چقدر هزینهبردار است
طبق پاسخی که به سوال قبل دادیم که زمان سئو بسیار بلند مدت و جزئی از فعالیتهای روتین یک کسبوکار است لذا هزینه آن نیز عدد مشخصی ندارد. مادامی که در حال انجام فعالیت سئو هستید باید هزینه آن را بپردازید. هزینه سئو از جنس زمان است. زمانی که نیروهای شما در شرکتتان یا به صورت تماموقت یا پارهوقت میگذارند و شما حقالزحمه آنها را پرداخت میکنید. هزینههای بهینهسازی سایت خیلی وقتها با سایر هزینههای دیگری که شما مثلا برای تولید محتوا یا بهبود کدها و باگهای سایت انجام میدهید همپوشانیهایی نیز دارد و هزینه خالص سئو نیست.
باورهای نادرست درباره سئو و بهینه سازی سایت در ایران
۱. سئو، ترافیک رایگان است.
اصلاَ این طور نیست. هنگامی شما میتوانید بگویید که ترافیک ارگانیک رایگان از طریق سئو به سایت من سرازیر شده است که مقدار زیادی از لحاظ زمانی و فناوری روی سئو سرمایهگذاری کرده باشید.
۲. با تمرکز روی سئو همه مشتریان را درو خواهیم کرد.
کم نیستند کسانی که فکر میکنند اگر همه سرمایهگذاری و تمرکز خود را روی سئو جمع کنند میتوانند همه مشتریان بازار را برای خود جمع کنند و رقبا را شکست دهند. اصلاً اینگونه نیست، سئو و SEM تنها یکی از دهها کانال جذب مشتری است و شما هرگز نمیتوانید که تنها از یک کانال همه مشتریان را جذب کنید بلکه حتی درست هم نیست که این کار را انجام دهید.
۳. رنک الکسا یعنی نتیجه سئو
اگرچه در بسیاری مواقع سایتهایی با سئو و ترافیک بسیار خوب رنک الکسای خوبی هم دارند اما باید بدانید لزوما همیشه اینطور نیست و تنها معیار شما برای موفقیت در سئو نباید رتبه الکسا باشد.
۴. اصلا نیازی به سئو نیست، گوگل خودش همه چیز را میفهمد
متاسفانه خیر. اگرچه گوگل روز به روز در حال ارتقای خود و بهبود الگوریتمهای خودش است اما شما نیز باید در حوزه سئو و بهینه سازی سایت خود و ارائه محتوای با کیفیت تلاش کنید تا گوگل شما را بهتر نمایش دهد.
۵. میخواهم فقط در کلیدواژه فلان نتیجه اول گوگل باشم.
این که برای یک کلید واژه مشخص تلاش کنیم خوب است اما باید بدانید که ریسک بزرگی است خصوصاً اگر رقابت در آن کلیدواژه بسیار پرهزینه باشد. چرا که شما ممکن است x تومان هزینه کنید و در یک کلید واژه رتبه اول شوید و Y کلیک بگیرید اما شما با X/2 هزینه میتوانید 10Y کلیک بگیرید اگر در سایر کلیدواژه های چندکلمهای و کم رقابتتر سرمایهگذاری میکردید.
با ایبوکهای یکتانت، از تولید محتوای حرفهای تا تبلیغات در گوگل را رایگان یاد بگیرید!
دانلود رایگانبه ترافیکی که وارد یک سایت در حوزه سئو شده دقت کنید. با این که سایت moz.com روی کلمه keyword بیشترین کلیک را گرفته اما تعداد بیشتری کلیک از کلیدواژههای طولانیتر بدست آمده است که قابل توجه است. بنابراین حتما به حضور در سایر کلیدواژهها فکر کنید تا ترافیک بسیار بیشتری را سادهتر جذب کنید.
۶. یک قرارداد سئو 100 درصد تضمینی بستهایم.
اصلاً یک آژانس یا فریلنسر سئو نمیتواند بدون آنکه کسبوکار شما را کامل بشناسد و با کمک از خود شما قول تضمین درباره رتبه گوگل یا الکسا دهد. اگر هم چنین قولی داد و زیر مثلا 3 ماه رتبه الکسا شما را به شدت بهبود داد مطمئناً از روشهای نامتعارف و خلاف قوانین گوگل پیروی کرده است. در این صورت یا دچار هشدار (Penalty) از گوگل خواهید شد و یا حداقل به زودی آن رتبه و جایگاه را از دست خواهید داد و به جایگاه قبلی حتی بدتر بازخواهید گشت.
آموزش بهینه سازی سایت و تمرین عملی سئو امروزه یک ضرورت است که وبمستران و همه کسانی که میخواهند دیده شوند باید برای آن برنامهریزی مناسبی داشته باشند. در این مطلب سعی شد تا مقدمات آموزش بهینه سازی سایت تقریبا پوشش داده شود و شما را آماده کند برای شروع گامهای بعدی.
ممنون مطلب خوب و مفیدی بود
واقعا سئو خیلی ارزشش بیشتره و باید مقاله کامل تری رو به نظر من واسش بنویسید
خیلی نوشته خوب نوشتید. مرسی
از شما
ممنون از همراهی شما
عالی بود.استفاده کردم.ممنون
خواهش میکنیم 🙂
خیلی خیلی مقاله ارزنده بود.
مرسی از شما
خواهش میکنیم 🙂 ممنون از توجه شما
به شدت پست مفید نوشتید. با تشکر از شما
خواهش میکنیم 🙂
ممنون.مطلب مفیدی بود.استفاده کردم.
آموزش بهینه سازی سایت
خوشحالیم که دوست داشتین 🙂
ممنون واسه وقتی که گذاشین و این مقاله رو تولید کردین خانوم عروضی
محتوای آقای صفایی بود ولی ممنون از لطفتون
هوالرزاق
بسیار عالی ولی لطفا کمی کاربردی تر و تخصصی تر ارائه نمایید با سپاس
سلام در برنامهمون هست که مطلب کاربردیتری رو داخل بلاگ قرار بدیم 🙂
ممنون مطلب خوبی بود و عالی هم نوشته شده!
سلام. ممنون از شما که بهمون فیدبک میدین 🙂
ممنون از مطلب مفید و کاربردی
سلام
ممنون از شما که به ما بازخورد میدین 🙂
سلام پک آموزشی دارین؟
سلام
خیر، پکیج آموزش سئو نداریم.