در یک نظرسنجی، ۵۰ درصد شرکتکنندگان گفتهاند ترجیح میدهند یک ماه موبایل نداشته باشند تا اینکه قهوه ننوشند؛ ولی قرار نیست همه مشتری شما باشند!
برای موفقشدن در بازار پرتقاضا و رقابتی قهوه، راه سختی در پیش دارید که بدون بازاریابی درست و اصولی، طیکردن آن ممکن نیست.
در این مقاله با آموزش بازاریابی قهوه به شما کمک میکنیم محکم در این مسیر گام بردارید و سهم خود را افزایش دهید. بیایید ۱۲ روش و کلی ایدهٔ مرتبط با هرکدام را با یکدیگر بررسی کنیم.
فهرست مطالب
قبل از بازاریابی قهوه، چند نکته را رعایت کنید!
پیش از آنکه فعالیتهای بازاریابی را شروع کنید، باید تکلیف خود را با یک سری چیز روشن کنید! اول، برویم سراغ محصول. وقتی بحث محصول (دانۀ قهوه، قهوۀ تازهآسیابشده، پودر قهوۀ آماده و…) وسط است، باید موارد زیادی را در نظر بگیرید:
- ویژگیها (شیوهٔ دمآوری، طعم، عطر، ماندگاری، خاستگاه و…)
- تنوع
- کیفیت
- بستهبندی
حالا باید ببینید چه کسانی ممکن است این محصول را بخواهند. برای مثال، اگر دانۀ قهوه عرضه میکنید، مشتریان شما احتمالاً قهوهخورهای حرفهای و کافههای تخصصی قهوه هستند.
مرحلۀ بعدی این است که مخاطب هدف خود را از بین مشتریان احتمالی انتخاب کنید؛ مثلاً اگر کافهها را انتخاب کنید باید از انواع قهوه، بستهبندیهای کیلویی تولید کنید.
گام بعدی این است که یک مزیت رقابتی ایجاد کنید؛ یعنی ویژگی یا پیشنهادی که رقبا نداشته باشند و مورد علاقۀ مشتریها باشد تا در ذهن آنها، جایگاهی متفاوت و خاص پیدا کنید.
برای مثال، قیمت پایینتری پیشنهاد دهید، قهوههایی را موجود کنید که در ایران کمتر پیدا میشود یا تمام لوازم جانبی مورد نیاز دمآوری و تهیۀ قهوه را هم فراهم کنید.
همان طور که تفاوت زیادی بین قهوهٔ تک خاستگاه با قهوهٔ ترکیبی وجود دارد، تفاوت بین علاقه و نیاز مشتریها هم زیاد است!
پس از همۀ اینها، نوبت مشخصکردن بودجه برای بازاریابی و تبلیغات است. یادتان باشد فرایند بازاریابی چند مرحله دارد:
- آگاهسازی: مشتریان شما را بشناسند
- ایجاد علاقه: به محصول و کسبوکار شما علاقهمند شوند
- فروش: از شما خرید کنند
- وفادارسازی: باز هم خرید کنند و شما را به دیگران معرفی کنند
باید برای هر ۴ مرحله، برنامه (بودجه، هدف، کانال، محتوا و…) داشته باشید.
خب، این بحث را همین جا تمام میکنیم و سراغ ۱۲ روش برای بازاریابی قهوه میرویم؛ ولی شما میتوانید در مقالۀ «مهمترین اصول بازاریابی حرفهای از نگاه فیلیپ کاتلر» دربارۀ فرایند بازاریابی بیشتر یاد بگیرید.
در این دورهٔ ۴ ساعته با کمک اساتید باتجربه یاد میگیرید چطور بنر، ویدیو و متن تبلیغاتی عالی و موثر را خودتان آماده کنید تا بازدهی تبلیغات را چند برابر کنید!
مشاهده دوره۱۲ روش برای بازاریابی قهوه
روشهای زیادی برای بازاریابی وجود دارد؛ ولی اینجا ۱۲ روشی که بیشتر به درد محصول قهوه میخورد، بررسی میکنیم و هرجا که نیاز باشد ایدههایی برای اجرای روشها به شما میدهیم.
۱. سایتی برای کسبوکارتان طراحی کنید
داشتن سایت مثل این است که یک شعبۀ جدید ۲۴ ساعته با امکان جذب مشتریان بالقوۀ بینهایت تأسیس کنید؛ آن هم با هزینهای خیلی کمتر از تأسیس یک شعبۀ فیزیکی جدید.
سایت هم میتواند فروشگاه مجازی باشد و هم شناسنامۀ برند شما. چطور؟
تمام المانهای تصویری مثل رنگ و لوگویی که در سایت بهکار میبرید، بخشی از شخصیت برند شما هستند.
بهعلاوه، میتوانید در صفحۀ دربارۀ ما خودتان را معرفی کنید، از آرزوهایی که برای کسبوکارتان دارید، تاریخچه و راهی که آمدهاید، ارزشها و هدفهای خود بگویید.
با این کار، هم اعتماد ایجاد میکنید و هم مشتریان را با برند خود آشنا میکنید. همۀ اینها به جذب مشتریان وفادار کمک میکند.
همچنین میتوانید به مهمترین و پرتکرارترین پرسشهای کاربران هم خیلی کوتاه یا در قالب محتواهای آموزشی پاسخ دهید. مثلاً صفحهٔ FAQ شما میتواند به معدن پاسخ به پرسشهایی مثل «قهوهٔ تک خاستگاه چه فرقی با قهوهٔ اسپشیالتی دارد؟»
سایت در وهلهٔ اول مهمترین پایگاه برای برندینگ و افزایش آگاهی از برند بهطور آنلاین است. پس از آن، نقش مهمی در برقراری ارتباط اختصاصی و عاطفی با مشتری و ایجاد اعتماد دارد.
علاوه بر تمام این موارد، داشتن سایت بهمعنای شناخت بهتر مشتری است؛ چه نیازهایی دارد؟ جنسیت او چیست؟ به چه چیزی بیشتر علاقه دارد؟
در کنار این موارد، حتماً در صفحهٔ اصلی سایت و صفحهٔ هر محصول به مخاطب دلیلی برای انتخاب دهید. برای مثال، اصالت دانه را تضمین کنید، نظرات مشتریان قبلی را نمایش دهید، تصاویری باکیفیت بگذارید و…
۲. در شبکههای اجتماعی حضور فعال داشته باشید
دومین پایگاه آنلاین کسبوکار شما برای بازاریابی قهوه، شبکههای اجتماعی است. کدام شبکهٔ اجتماعی؟ پیشنهاد ما اینستاگرام است؛ چراکه میتوانید:
- مشتریان ایرانی خود را جذب کنید
- محتواهای متنوع در قالبهای مختلف مثل ریلز بسازید و بیشتر دیده شوید
- با مشتری در هر ساعتی در ارتباط باشید
در شبکههای اجتماعی میتوانید مشتریان جدید جذب کنید، رابطهای ماندگار و قوی با آنها بسازید و آنها را به مشتریان وفادار خود تبدیل کنید.
مردم عاشق محتواهای کوتاه و آموزنده و سرگرمکننده هستند. روشهای دمآوری قهوه، ترفندها و ترندهای روز قهوه، همه میتوانند محتوای اینستاگرام شما را تشکیل دهند.
تصاویر حرفهای و چشمنواز از محصولات و نوشیدنیهایی که با آنها درست میکنید یا تصاویری از فرایند برشتهکاری قهوه در کارگاه هم طرفداران خودش را دارد.
تولید محتوای منظم به شما کمک میکند بهصورت ارگانیک رشد کنید؛ ولی روشهای میانبری هم هست.
از طریق بلاگرها و اینفلوئنسرهای حوزههای مرتبط مثل آشپزی، روزمره و حتی کتاب، محصولاتتان را تبلیغ و مشتریهای جدید جذب کنید.
نکته: حتی اگر اکانتی در شبکههای اجتماعی ندارید، باز هم میتوانید از تبلیغات اینفلوئنسری استفاده کنید. در این حالت، میتوان ۲ راه را پیش گرفت:
مشتری را به سایت هدایت کرد
مشتری را به تماس تلفنی تشویق کرد
در هر ۲ حالت، تبلیغات اینفلوئنسری یکی از راههای فروش قهوه است که نتیجهٔ خیلی خوبی به همراه دارد.
اگر میخواهید فالوورهای اینستاگرام را به مشتری تبدیل کنید، پیشنهاد میکنیم حتماً مقالهٔ «۱۱ راه تبدیل فالوور به مشتری در اینستاگرام» را مطالعه کنید.
۳. از گوگل مشتری بگیرید
گوگل دوست و یاور شما در جذب میلیونها مشتری بالقوۀ حاضر در اینترنت است و برای این کار، ۴ راه پیش پای شما میگذارد.
اول، بازاریابی محتوایی
اگر زمانی که افراد دربارۀ موضوعی مرتبط با قهوه سؤالی دارند، شما به آنها پاسخ دهید، احتمال اینکه وقتی خواستند قهوه بخرند، سراغ شما بیایند، بیشتر میشود.
دربارۀ چه موضوعاتی محتوا تولید کنید؟ اینجا چند پیشنهاد برای شما داریم:
- روشهای دمآوری قهوه با جذوه، فرنچپرس، موکاپات و دستگاههای قهوهساز
- اصالت انواع دانههای قهوه مثل عربیکا، روبوستا و…
- روشهای خانگی برشتهکردن قهوه
- دستور نوشیدنیهای جذاب و ترند با قهوه مثل آیسکافی
- روشهای سنتی دمآوری قهوه در شهرهای مختلف ایران
- اطلاعات خواندنی و جالب دربارۀ قهوه مثل تاریخچۀ آن
- اخبار و داستانهای جالب دربارۀ قهوه
برای اینکه بدانید چطور باید محتوا تولید کنید، خواندن مقالۀ «تولید محتوا چیست + فرایند تولید محتوا» را به شما پیشنهاد میکنیم.
با تولید محتوای مفید و ارزشمند بیشتر راه را رفتهاید؛ ولی نیاز است محتوای شما را کاربران هم پیدا کنند. اینجاست که پای سئو وسط میآید.
دوم، سئو
ابتدا باید عبارتهای مرتبط با قهوه را که کاربران در اینترنت جستوجو میکنند، پیدا کنید تا دربارۀ آنها محتوای ارزشمند تولید کنید.
در مقالۀ «آموزش تحقیق کلمات کلیدی برای سئو و تولید محتوا» دربارۀ این موضوع مفصل صحبت کردهایم؛ ولی برای اینکه به شما ایده دهیم، چند مثال اینجا میزنیم. به تصویر زیر نگاه کنید:
در این تصویر جستوجوهای مرتبط با خرید قهوه را میبینید. حالا عبارت «دانه قهوه» را جستوجو میکنیم.
این عبارتها میتوانند موضوع محتواهای بلاگ یا صفحۀ محصول در سایت شما باشند. در سئو تلاش میکنید کل سایت را بهشکلی بهینهسازی کنید تا گوگل و مخاطب شما و محتوای ارزشمندتان را همراه با صفحهٔ محصولات پیدا کند.
مثلاً فرض کنید مخاطب شما بهدنبال «دمکردن قهوه با جذوه» یا «بهترین جذوه» باشد. احتمال اینکه شما را بشناسد، کم است؛ ولی وقتی او را آموزش دهید و شما را از طریق گوگل پیدا کند، این فرصت را دارید که هم تخصص خود را نشان دهید و هم او را به خرید دانهٔ قهوه هدایت کنید.
نکته: منظور از محتوا، فقط بلاگ نیست! سئو به شما کمک میکند صفحهٔ اصلی سایت و صفحهٔ هر دانه (چه فروش آنلاین داشته باشید و چه نداشته باشید) در گوگل زمان جستوجوی عبارت مرتبط با آن ظاهر شوند. پیشنهاد میکنیم اگر بهدنبال گرفتن نتیجه از سئو هستید، مجموعه مقالات «آموزش سئو، از مبتدی تا پیشرفته» ما را مطالعه کنید.
سوم، تبلیغات در گوگل
غیر از تولید محتوای ارزشمند، یک روش آسانسوری هم برای دیدهشدن در صفحۀ اول نتایج گوگل (SERP) وجود دارد: تبلیغات در گوگل.
شما میتوانید با تبلیغدادن به گوگل در یک کلمۀ کلیدی خاص، در صفحۀ اول نتایج جستوجوی آن دیده شوید.
سئو حدود ۶ ماه طول میکشد که به ثمر بنشیند. به همین دلیل، پیشنهاد میکنیم ابتدا با کمپینهای تبلیغاتی در گوگل دیده شوید. این کمپینها مخصوص فروش است و افرادی را جذب میکنید که قصد خرید دارند. چطور؟ این تبلیغات بر پایهٔ کلمات کلیدی است و شما آنها را انتخاب میکنید که خریداران جستوجو میکنند.
برای مثال، کلماتی مثل «خرید قهوه»، «فروشگاه آنلاین قهوه»، «خرید اسپرسو کیلویی»، «قیمت دانه قهوه» و… را در لیست کلمات کلیدی خود قرار میدهید.
برای شروع، پیشنهاد میکنیم ایبوک «راهنمای جامع تبلیغات در گوگل برای تازهکارها» را رایگان دانلود کنید.
چهارم، ثبت لوکیشن در گوگلمپ
مردم برای پیداکردن فروشگاههای نزدیک به خودشان، در گوگل جستوجو میکنند؛ مثل تصویر زیر:
اگر لوکیشن خود را گوگل مپ ثبت کرده باشید، در نتیجۀ جستوجوی محلی کاربران دیده میشوید. پس از ثبت لوکیشن، مشتریان را تشویق کنید، در گوگل مپ به کسبوکار شما امتیاز بدهند و نظرشان را ثبت کنند.
طبق آمار سال ۲۰۲۳، ۶۳/۶ درصد مصرفکنندهها، پیش از سرزدن به فروشگاهی، نظرات ثبتشده در گوگلمپ را میخوانند. برای شروع، مقالهٔ «آموزش ثبت لوکیشن در گوگل مپ با گوشی و کامپیوتر (ویدئویی)» را مطالعه کنید.
نکته: علاوه بر گوگل مپ، حتماً لوکیشن خود را در نقشههای ایرانی مثل بلد و نشان هم ثبت کنید تا فرصت جذب جستوجوگرهای محلی را از دست ندهید.
۴. با تبلیغات کلیکی به اهداف مختلف دست پیدا کنید
در تبلیغات کلیکی شما بهازای هر بار کلیک کاربر، هزینه پرداخت میکنید. یک نوع آن تبلیغ در صفحۀ نتایج جستوجوی گوگل است که بالاتر گفتیم.
راه دوم تبلیغات کلیکی یکتانت است که در بیش از ۳۸۰۰ وبسایت محبوب و پربازدید ایرانی نمایش داده میشود. برای استفاده از ظرفیت نمایش ۳۰۰ میلیون بار در روز، ابتدا در پنل یکتانت ثبتنام کنید. پس از آن، باید اکانت خود را به میزان مشخصی شارژ و تبلیغات را شروع کنید.
سرویسهای متنوع یکتانت به شما در زمینههای زیر کمک میکنند:
- آگاهسازی: تبلیغات بنری
- جذب لید: تبلیغات همسان هدفمند و تبلیغات درون اپلیکیشنی
- افزایش ترافیک سایت: تبلیغات همسان و تبلیغات پوش نوتیفیکیشن
اگر فروشگاه آنلاین قهوه هم راه انداختهاید، میتوانید از تبلیغات محتوامحور محصول استفاده کنید. در این سرویس، برای هر محصول شما بهطور اتوماتیک تبلیغی ساخته و در صفحهای با موضوع نزدیک به محصول نمایش داده میشود.
برای مثال، تبلیغ «دانه قهوه کلمبیایی» در محتوایی با موضوع «بهترین قهوههای تک خاستگاه» نمایش داده میشود.
البته یکتانت ۲ گزینهٔ جذاب روی میز گذاشته است تا به بهترین شکل تبلیغ کنید. اولی ریتارگتینگ است که به شما اجازه میدهد بازدیدکنندههای سایت را دوباره هدف بگیرید. دومی هم تبلیغات هدفمند است که به شما اجازه میدهد یک گروه مشخص از بازار را جذب کنید و هزینهها را به این شکل مدیریت کنید.
برای مثال، تبلیغ کلیدواژهای بنمانو را در تصویر زیر میبینید که یکی از انواع تبلیغات هدفمند ماست. در این سرویس، تبلیغ فقط در صفحههایی حاوی همان کلیدواژه نمایش داده میشود؛ مثل همین تبلیغ که در صفحهٔ حاوی «قهوه» ظاهر شده است.
برای آشنایی بیشتر با تبلیغات یکتانت، به صفحهٔ «راهنمای خدمات یکتانت» مراجعه کنید؛ ولی بهطور کلی، شما به ۲ چیز نیاز دارید:
محتوای تبلیغاتی
لندینگ پیج تبلیغاتی
حالا اگر مخاطب روی تبلیغ شما کلیک کند، مستقیم به لندینگ پیج هدایت میشود. در این صفحه بهتر است به مزایای رقابتی خود اشاره کنید و اینکه مخاطب چرا باید شما را انتخاب کند. از طرفی، بهتر است فرمی در این صفحه داشته باشید تا اطلاعات مشتری را با دادن پیشنهادی ویژه مثل «مشاورهٔ خرید قهوه» جذب کنید.
نکته: اگر فرم گذاشتید، حتماً یک تیم برای برقراری تماس تلفنی سریع داشته باشید؛ هرقدر فاصلهٔ ثبت اطلاعات توسط مشتری بالقوه و تماس توسط شما کمتر باشد، شانس بیشتری برای تبدیل دارید.
موضوع آخر اینکه برای استفاده از تبلیغات یکتانت حتماً نباید سایت داشته باشید. شما میتوانید لندینگ پیج را با سرویسهای لندینگساز با کمترین قیمت بسازید.
۵. با سایر کسبوکارها همکاری کنید
به کسبوکارهایی فکر کنید که مخاطب هدف مشترک با شما دارند: کافهها، کتابخانهها، هتلها، شیرینیپزیها، تولیدکنندههای شکلات، غلات صبحانه، ماگهای سرامیکی.
همکاری دوطرفه با یکی از این کسبوکارها میتواند برای هر دو مفید باشد و کمک کند مشتریان جدیدی جذب کنید. اگر تازهکار باشید، همکاری با کسبوکاری جاافتاده موجب میشود در زمان کوتاهتری شناخته شوید و رشد کنید.
این همکاری میتوانید در سطح شبکههای اجتماعی باشد. مثلاً شما آنها را معرفی کنید و برعکس. میتواند هم بهشکل تهاتر مشتری با یکدیگر باشد. البته ممکن است طرف مقابل بهازای هر مشتری، مبلغی بخواهد که دیگر خبری از تهاتر مشتری نیست!
ایده: با همکاری یک تولیدکنندۀ ماگ سرامیکی، بستۀ هدیۀ ویژه طراحی کنید.
۶. برای بازاریابی پیامکی استراتژی داشته باشید
دنبال یک روش ساده و بهصرفه برای بازاریابی قهوه هستید؟ پس این قسمت را از دست ندهید.
بازاریابی پیامکی در مراحل مختلف به شما کمک میکند. وقتی کسبوکارتان را تازه راه انداختهاید، ارسال پیامک انبوه کمک میکند مرحلۀ آگاهسازی را پشت سر بگذارید.
برای مثال ساکنان شهر خرمآبادرا به مراسم افتتاحیه دعوت کنید. در این زمینه، پیشنهاد میکنیم مقالهٔ «۳۰ نمونه متن پیامک افتتاحیه برای انواع کسبوکار» را مطالعه کنید.
میتوانید به راههای مختلف از مشتری شماره بگیرید؛ مثلاً فرم مشاوره، فروشگاه آنلاین (پس از خرید) یا فرم ارسال آخرین قیمتها. از این شمارهها هم برای تبدیل مشتریان راغب و هم برای بازگشت مشتری با پیامک استفاده کنید.
بازاریابی پیامکی هم برای فروشگاههای آنلاین و هم آفلاین سادهترین روش جذب، حفظ و وفادارسازی مشتری است.
۷. از مشتری بخواهید دربارهٔ شما نظر دهد!
بالاتر از ثبت نظر مشتریان در گوگل مپ گفتیم. این نظرات محتوای تولیدشده توسط کاربر یا User Generated Content محسوب میشوند و فقط محدود به بازخوردهای گوگل نیستند.
در شبکههای اجتماعی که مستقیمترین و تعاملیترین رابطه را با مشتری دارید، از فرصت استفاده کنید و از آنها بخواهید نظر خود و عکسهایی که از محصولات شما گرفتهاند، بفرستند.
نظرات کاربران را در هایلایتهای اینستاگرام یا سایت خود قرار دهید؛ طوری که در دسترس و معرض دید مشتریان قدیمی و جدید باشد.
راه دیگری که برای جمعآوری محتوای تولیدشده توسط کاربر دارید، تشویق افراد به اشتراک تجربه و نظرشان دربارۀ محصول شما در شبکههای اجتماعی با تگکردن شما یا استفاده از هشتگی خاص است.
برای تشویقکردن افراد به این کار هم، راههای زیادی دارید: مسابقه و جایزه، کد تخفیف، ارسال رایگان و…
با ایبوکهای یکتانت، از تولید محتوای حرفهای تا تبلیغات در گوگل را رایگان یاد بگیرید!
دانلود رایگان۸. روی ایونت مارکتینگ سرمایهگذاری کنید!
مسیر دیگری که برای بازاریابی فروش قهوه پیش پای شماست، برگزاری ایونت یا اسپانسرشدن و حضور در رویدادهای دیگران است. ایونت فرصت بینظیری برای تجربۀ ارتباط مستقیم با مشتریان است.
کارهای زیادی وجود دارد که در ایونت انجام دهید؛ برای مثال در فنجانهای کوچک از انواع قهوههایی که دارید، نوشیدنی آماده کنید و تفاوت عطر و مزۀ هرکدام را توضیح دهید.
در اردیبهشت ۱۴۰۰ برند قهوۀ بنمانو و نمایندگی دستگاه اسپرسوساز سنرمو، رویداد مشترک بهترین لاته آرتیست ایران را برگزار کردند.
ایونت فرصت خوبی است برای دیدار با مخاطبان شبکههای اجتماعی و تشویق آنها به تولید محتوا برای شما که میشود همان محتوای تولیدشده توسط کاربر؛ یعنی یک تیر و دو نشان!
هدایای تبلیغاتی در ایونت هم گزینهٔ مناسبی برای آگاهسازی و برندینگ است. فراموش نکنید هدایایی مثل تقویم، ماگ یا حتی خودکار جزو رسانههای تبلیغاتی به حساب میآید.
از دیگر کارهایی که میتوانید انجام دهید، برگزاری وبینارهای آموزشی است. در این وبینارها، افرادی شرکت میکنند که به محصول شما نیاز دارند.
برای مثال، شما میتوانید وبینار آموزشی راهاندازی کافه، چطور باریستا شویم یا یک وبینار ساده با موضوع «آشنایی با قهوه» برگزار کنید. در این وبینار شما تخصص خود را رایگان (حتی پولی) در اختیار دیگران میگذارید و در خلال آن، محصول خود را تبلیغ میکنید.
نکته: وبینار رایگان باعث میشود کاری کنید که مخاطب بخواهد در آینده لطف شما را جبران کند و به این ترتیب، شانس بیشتری برای فروش خواهید داشت. این مسئله را در مقالهٔ «اصول روانشناسی فروش (۳۲ تکنیک)» توضیح دادهایم.
۹. باشگاه مشتریان راه بیندازید
هزینۀ جذب مشتری جدید خیلی بالاست؛ به همین دلیل صرف انرژی و هزینه برای نگهداشتن مشتریهای فعلی منطقی است. باشگاه مشتریان جایی است که میتوانید با مشتریهای فعلی تعامل کنید تا برای خرید از شما برگردند.
در باشگاه مشتریان، پیشنهادهایی به مشتریان قدیمی دهید که به مشتریان جدید تعلق نمیگیرد. اعضای باشگاه مشتریان باید از منحصربهفرد بودن پیشنهادهایی مثل تخفیفهای ویژه و اطلاع زودتر از محصولات جدید مطلع باشند.
ایدههای مختلفی برای باشگاه مشتریان وجود دارد. مثلاً بهازای هر خرید، امتیاز بگیرند و سپس با جمع این امتیازها، از شما خرید کنند. حتی میتوانید امتیازها را به پول نقد تبدیل کنید!
یکی دیگر از کارهایی که میتوانید انجام دهید، اختصاص امتیاز بسیار زیادی برای معرفی مشتری جدید است. با این کار، مشتری را تشویق میکنید که شما را به دیگران معرفی کند. بد نیست بدانید مردم بیشتر از اینکه حرف و وعدههای شما را قبول کنند، به حرف دوستان و خانواده عمل میکنند!
اگر میخواهید بیشتر دربارۀ باشگاه مشتریان بدانید مقالۀ «باشگاه مشتریان چیست و چرا برای کسبوکار شما ضروری است؟» را به شما پیشنهاد میکنیم.
۱۰. از ویدئو برای بازاریابی قهوه استفاده کنید
ویدئو یکی از قدرتمندترین و اثرگذارترین روشهای بازاریابی قهوه است. میخواهید طرز آسیابکردن و دمآوری دانۀ قهوه را یاد بدهید؟ چرا در قالب ویدئو آموزش ندهید؟ تماشای ویدئوی آمادهسازی نوشیدنیهای جذابی مثل آیسکافی و لاته هم طرفداران زیادی دارد. طبق آمار، ۸۰ درصد مردم تماشای ویدیو را از خواندن مقاله بیشتر دوست دارند.
ویدئوی زیر را یک فروشگاه آنلاین فروش قهوه در سایت خود قرار داده است:
یکی دیگر از کارهایی که میتوانید انجام دهید، ساخت ویدئوهای باکیفیت و جذاب برای معرفی برند (محصول جدید) است. برای نمونه، به ویدئوی تبلیغاتی بنمانو نگاه کنید که در قالب یک انیمیشن جذاب و خلاقانه ارائه شده است:
اگر به ویدئو مارکتینگ علاقهمند شدید، پیشنهاد میکنیم مقالۀ «معرفی انواع ویدیو مارکتینگ + ۱۵ ایدۀ مؤثر» را مطالعه کنید.
۱۱. روشهای بازاریابی سنتی قهوه را از یاد نبرید
بازاریابی سنتی شامل همۀ روشهای آفلاین میشود؛ نمونۀ معروف و دمدستی آن برای بازاریابی قهوه، تبلیغات محیطی و چاپی است. بسته به نوع استفاده از این روش، میتوانید برای آگاهسازی یا جذب مشتری جدید آن را بهکار بگیرید.
تراکتهای معرفی فروشگاه و محصولات که در مناطق نزدیک پخش میکنید یا بیلبوردها، به افزایش آگاهی برند شما کمک میکنند. چطور تراکت را به فرصت خوبی برای جذب مشتری تبدیل کنید؟
میتوانید یک پیشنهاد برای تحویل تراکت در نظر بگیرید. برای مثال، اگر کسی تراکت را به شما داد، ۱۵ درصد تخفیف بگیرد.
از کیوآر کد هم استفاده کنید که اگر مشتری بالقوه آن را اسکن کرد، به صفحهٔ اینستاگرام، سایت یا لوکیشن شما در گوگل مپ هدایت شود.
حالا اگر برای بستهبندیهای قهوه، بروشوری طراحی کنید که در آن، طرز تهیۀ انواع قهوهها آموزش داده شده باشد، یک قدم به وفادارشدن مشتریانتان نزدیکتر شدهاید. این بروشور به مخاطب نشان میدهد او برای شما ارزشمند است. از طرفی، نقش مهمی در برندینگ دارد.
البته همیشه قرار نیست آموزش دهید! میتوایند سایر محصولات خود را هم معرفی کنید تا از طریق «فروش مکمل»، ارزش بیشتری از مشتری جذبشده بگیرید.
۱۲. با کمپین مسئولیت اجتماعی، اعتماد جامعه را به دست بیاورید
بازاریابی فقط دربارۀ جذب مشتری و فروش محصول نیست. باید اعتماد مشتری را هم جلب کنید. وقتی نشان دهید کسبوکار شما به جامعه و محیط اطرافش اهمیت میدهد، مشتریان هم روی شما بیشتر حساب میکنند و فقط برای تخفیف یا کیفیت شما را انتخاب نمیکنند.
مسئولیت اجتماعی برند شما میتواند بستهبندیهای زیستتخریبپذیر، حمایت از نوجوانان مستعد کمبضاعت، کمک به کودکان کار و… باشد.
برای مثال، مسئولیت اجتماعی برند قهوۀ بنمانو این بود که با حمایت از برگزاری لیگهای داخلی ورزشهای جانبازان و معلولین، به این ورزشکاران کمک کرد با آمادگی بیشتری در المپیک ۲۰۲۰ حاضر شوند و نتایج بهتری بگیرند.
اگر میخواهید برای کمپین مسئولیت اجتماعی ایده بگیرید، حتماً مقالۀ «کمپین مسئولیت اجتماعی چیست؟ (بررسی ۷ نمونۀ موفق ایرانی)» را بخوانید.
چیزی که تا اینجا خواندید، راههای بازاریابی قهوه بود؛ ولی این راهها وقتی جواب میدهند که آنها را با استراتژی بازاریابی درستی بهکار بگیرید.
در بخش بعدی، بیایید ببینیم نسکافه چطور قهوههای خود را بازاریابی کرده است!
نمونه بازاریابی قهوه، نسکافه!
استراتژی بازاریابی قهوه از بخشهای مختلفی مثل تعیین پرسونای مشتری، تخصیص بودجهٔ کافه و… تشکیل شده است.
ولی در این بین، چند مرحله بسیار مهم وجود دارد که تا حدود زیادی پایه و اساس استراتژی نهایی شماست که میتوان در ۲ گروه، آنها را گذاشت:
- بخشبندی، هدفگیری و جایگاهیابی
- طراحی ماتریس سوات و نوشتن استراتژی بر اساس آن
پرداختن به این ۲ مسئله در این مقاله نمیگنجد؛ ولی نگران نباشید! ما قبلاً ۲ مقالهٔ «مدل بازاریابی STP چیست؟ (بهترین پیشنهاد فیلیپ کاتلر!)» و «ماتریس SWOT چیست و چطور با آن استراتژی بنویسیم؟» آماده کردیم. توصیه میکنیم حتما آنها را مطالعه کنید.
حالا بیایید ببینیم نسکافه چطور در این زمینه عمل کرده است. نسکافه در بازار بیشتر از ۱۸۰ کشور حضور دارد و برای هر بازار، استراتژی بازاریابی ویژهای طرحریزی کرده است. ما اینجا بهطور خاص، استراتژی نسکافه برای بازاریابی قهوه در کشور بنگلادش را بررسی میکنیم.
بخشبندی نسکافه
نسکافه بازار بنگلادش را اینطور بخشبندی کرده است:
- ویژگیهای جغرافیایی: شهری، حومۀ شهری و روستایی
- از لحاظ سنی: ۱۶ تا ۳۰ سال و بالای ۳۰ سال
- جمعیتشناختی: جوانان و دانشجویان، کارمندان و خوداشتغالها
هدفگیری نسکافه
نسکافه بهطور کلی افرادی را هدف میگیرد که اهل قهوهاند؛ مخصوصاً کسانی که میخواهند قهوهای باکیفیت و خوشمزه را بدون زحمت درستکردن یا خارجشدن از خانه و خریدکردن بنوشند. نسکافه محصولاتی عرضه میکند که در هر جایی، بهراحتی میتوان از آن لذت برد.
در کشور بنگلادش، چای نوشیدنی داغ رایج است و افراد کمی سراغ قهوه میروند. برای همین تمرکز نسکافه بر نسل جدید، ۱۶ تا ۳۰ سال است. افراد بالای ۳۰ سال، بازار هدف ثانویۀ نسکافه در بنگلادش است.
همچنین، تأمین محصول برای مناطقی با تراکم جمعیت کم، یعنی حومۀ شهر و روستا، برای نسکافه بهصرفه نیست؛ پس روی جمعیت شهری تمرکز دارد.
در بنگلادش بهطور ویژه، افرادی هدف نسکافه هستند که توانایی مالی کافی دارند و کیفیت نسکافه را درک میکنند که شامل ۲ گروه عمده است: دانشجویان و افراد ثروتمندی که قهوه را به چای ترجیح میدهند.
جایگاهیابی نسکافه
نسکافه خودش را بهعنوان برند مدرن و با کیفیت متمایز که در همهجا تجربهای دوستداشتنی از قهوه برای افراد رقم میزند، در ذهن مخاطب جایگاهیابی کرده است.
نسکافه از عناصر بصری هم برای شناساندن خودش به مصرفکنندگان استفاده کرده است؛ برای مثال، فنجان قرمز معروف نسکافه که هر جا آن را ببینیم، فوراً متوجه ارتباط آن با نسکافه میشویم.
چیزی که تا اینجا از آن صحبت کردیم، مدل بازاریابی STP بود؛ حالا برویم سراغ ماتریس SWOT!
SWOT مخفف Strength، Weakness، Opportunities و Threats است؛ یعنی نقاط قوت و ضعف، فرصتها و تهدیدها.
بهطور خلاصه، ماتریس SWOT نسکافه را میتوانیم اینطور بیان کنیم:
نقاط قوت
نوآوری، ایدۀ قهوۀ فوری، در دسترسبودن، هدفگیری بخشبندیهای مختلف بازار، تنوع محصول، نام برند قوی و شناختهشده در سطح جهانی.
نقاط ضعف
تفاوت محصولات مختلف نسکافه خیلی مشخص نیست.
فرصتها
- بازار روستایی
- بازار زنان خانهدار و افراد مسن
- قیمت پایین توزیع و کارگر
- ارائهٔ قهوهٔ متناسب با فرهنگهای غذایی مختلف
تهدیدها
- نوشیدنیهای سردی که در دنیا محبوب شدهاند
- رقیبانی که زودتر سراغ جمعیتهای روستایی یا چایدوست میروند
- در کشورهایی که نوشیدنی اصلی چای است، قهوه کم مصرف میشود
اگر مقالهٔ ماتریس SWOT را خوانده باشید، میدانید نسکافه میتواند بر اساس نقاط ضعف و قوت، فرصتها و تهدیدها، ۴ نوع استراتژی اتخاذ کند:
- استراتژی تهاجمی (استفاده از نقاط قوت و فرصتها)
- استراتژی تدافعی (دوری از تهدیدها و کاهش نقاط ضعف)
- استراتژی محافظهکارانه (استفاده از فرصتها برای کاهش نقاط ضعف)
- استراتژی رقابتی (استفاده از نقاط قوت برای کاهش اثر تهدیدها)
یکی از کارهایی که نسکافه انجام داد، ورود به بازار نوشیدنیهای سرد و رفع تهدیدهای این بازار با محصول «چای ماچا» بود.
قهوه را برای ایجاد رابطهٔ سودآور بازاریابی کنید!
تمام روشها و نکتههایی که از بازاریابی قهوه در این مقاله گفتیم برای این است که رابطهای دوطرفه با مشتری بسازید و در ازای ارزشی که برای او ایجاد میکنید، سودآوری کنید.
امیدواریم که اطلاعات این مقاله به شما کمک کند کسبوکار موفقی در حوزهٔ قهوه داشته باشید. اگر پرسش و نکتهای دارید، از خواندن آن در بخش نظرات و پاسخ به شما خوشحال خواهیم شد.
منابع:
edrawmind | coursehero | Segmenting Targeting and positioning of Nescafe