با تخفیف تبلیغ کن، بعد از بلک‌فرایدی قسطی پرداخت کن! تا ۵۰٪ تخفیف در ۱۳ سرویس مختلف

بازاریابی در حوزه سلامت چیست؟ (مزایا و چالش‌ها)

مقالات مارکتینگ | الهه سرباز | تاریخ بروزرسانی : ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲

بازاریابی در حوزه سلامت چیست؟ (مزایا و چالش‌ها)

طبق گزارش سالانه یکتانت، حوزهٔ سلامت و پزشکی هفتمین موضوع پرطرفدار سال ۱۴۰۰ بوده است؛ همچنین از نظر هزینهٔ تبلیغات، رتبهٔ ششم را کسب کرده است.

این آمار خودش گویای همه‌چیز است:

شعلهٔ رقابت در حوزهٔ سلامت و پزشکی هم بالا گرفته و جلب توجه و جذب مشتری به راحتی‌ گذشته نیست.

شما در هرکدام از شاخه‌های تجهیزات پزشکی، گردشگری سلامت، پزشکی و بیمارستان که فعالیت کنید، برای پیداکردن مشتری‌های بیشتر، رشد و پیشرفت و رسیدن به سایر اهداف تجاری‌تان، دو راه پیش رو دارید:

  • آن‌قدر منتظر بمانید تا بیمارها بالأخره یک روز شما را بشناسند و خودشان به شما مراجعه کنند؛
  • با بازاریابی در حوزهٔ سلامت، آن‌ها را مثل یک آهن‌ربا به‌سمت خود جذب کنید!

این مقاله مخصوص گروه دوم است! البته اگر شما جزو دستهٔ اول هم هستید، پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را تا انتها بخوانید؛ شاید در راه انتخابی‌تان تجدیدنظر کردید.

در این مقاله، از چیستی بازاریابی سلامت‌، دلایل اهمیت و انواع‌واقسام آن صحبت می‌کنیم. در انتها هم مزایا و چالش‌هایی را که در این حوزه وجود دارد، با شما در میان می‌گذاریم.

اگر موافقید، برویم سر اصل مطلب!

 

منظور از بازاریابی سلامت چیست؟

برای اینکه بتوانید بیمار یا مخاطب (یا هر اسمی که شما مشتریان حوزهٔ سلامت را با آن صدا می‌کنید!) را جذب و ارتباط خود را آن‌ها حفظ کنید، باید مواردی مثل شناسایی بازار هدف، دسته‌بندی مخاطبان بر اساس ویژگی‌ها و نیازها و همچنین تبلیغات را به کار ببندید.

این تکنیک‌ها قرار است به شما کمک کنند مشتری را در طول سفر خود به‌ سمت‌وسویی که می‌خواهید هدایت کنید!

بازاریابی سلامت به مجموع این اعمال و تکنیک‌ها گفته می‌شود که مسیر رسیدن خدمات یا محصولات را از تولیدکننده (هر کدام از کسب‌وکارهای حوزهٔ سلامت) به مصرف‌کننده (مشتری، بیمار و…) هموار، و به شناخت، دیده‌شدن و فروش آن کمک می‌کند.

بازاریابی در حوزه سلامت و پزشکی یک معاملهٔ برد برد است؛ چون هم مشاغل این حوزه به چیزی که می‌خواهند (مشتریان بیشتر، شهرت و اعتبار،‌ درآمد بالا و…) می‌رسند، هم رویکردهایی که این حوزه برای ارتقای بهداشت و سلامت جامعه‌ٔ هدف دارد، تحقق می‌یابد.

دقت کردید؟ گفتیم بازاریابی در حوزهٔ سلامت معجونی از تکنیک‌ها و مسائل مختلف است. برای اینکه معجون بازاریابی شما چیز خوبی از آب دربیاید، اول از همه باید ۴ قلم اساسی آن را بشناسید!

این ۴ مورد، همان مدل ۴P در آمیختهٔ بازاریابی است که تمام بخش‌های بازاریابی سلامت را دربرمی‌گیرد.

خب، بیایید ببینیم مدل ۴پی در حوزهٔ سلامت چه حرفی برای گفتن دارد:

 

محصول (Product)

در درجهٔ اول، محصول و خدماتی که ارائه می‌دهید، علاوه بر کیفیت مطلوب، باید پاسخ‌گوی نیاز مخاطبان هم باشد.

مثلاً بیمارستان چشم‌پزشکی نور، با بررسی بازار هدف و نیاز بیماران، این دسته‌بندی را برای خدمات پزشکی خود در نظر گرفته است:

خدمات پایه‌ای مثل ویزیت و مشاوره، خدمات تشخیصی مثل بررسی قرنیه و کورتکس بینایی، خدمات درمانی مثل اصلاح عیوب انکساری و خدمات زیبایی مثل بلفاروپلاستی.

 

محصول چشم‌پزشکی نور در استراتژی بازاریابی سلامت آن

 

یادتان باشد خدمات و محصولی که خیلی عالی باشد، ولی نیاز مشتری را پاسخ ندهد و دردی از او دوا نکند، به هیچ دردی نمی‌خورد!

دوره جدید و رایگان آموزش تولید محتوای تبلیغاتی
دوره جدید و رایگان آموزش تولید محتوای تبلیغاتی

در این دورهٔ ۴ ساعته با کمک اساتید باتجربه یاد می‌گیرید چطور بنر، ویدیو و متن تبلیغاتی عالی و موثر را خودتان آماده کنید تا بازدهی تبلیغات را چند برابر کنید!

مشاهده دوره arrow-left

مکان (Place)

دومین پی از ۴P، مکان و محل توزیع محصول و خدمات است. شما باید بدانید که چطور و از چه کانالی، خدمات را به مخاطب عرضه کنید.

برای مثال خدمات پایه‌ای به‌صورت حضوری در مطب و بیمارستان بیشتر جواب می‌دهد یا مشاوره به‌صورت تلفنی و آنلاین؟

یا مثلاً چه کانال‌هایی برای دریافت وقت ویزیت و نتایج آزمایش بهتر عمل می‌کند؛ تماس تلفنی و مراجعهٔ حضوری یا اس‌‌ام‌اس و دریافت نتیجهٔ آزمایش از طریق وب‌سایت؟

مکان ارائهٔ خدمات باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟ مثلاً نزدیک به مترو باشد، جای پارک داشته باشد یا محلی برای اقامت همراه بیمار در نظر گرفته شود.

برای تعیین این متغیر هم لازم است که درک و شناخت دقیقی از بازار هدف‌ و نیاز مخاطبان خود داشته باشید.

 

قیمت (Price)

پروسهٔ قیمت‌گذاری روی محصولات و خدمات پیچیده‌تر از چیزی است که فکر می‌کنید و برخلاف تصورتان، قیمت آن‌ها از طریق فرمول «هزینه + سود دلخواه» به دست نمی‌آید!

سیاست‌های مختلفی برای تعیین قیمت وجود دارد که از بین آن‌ها، قیمت‌گذاری مبتنی بر ارزش، منطقی‌ترین روش در صنعت پزشکی است. واقعیت این است که هرقدر برای مشتری ارزش ایجاد کنید، همان قدر هم پول می‌گیرید!

برای مثال، پوشش ۳۵ بیمهٔ مختلف که بیمارستان عرفان برای رفع دغدغهٔ بیماران تدارک دیده است، از ارزش‌هایی هستند که بیماران حاضرند به خاطر آن، به این بیمارستان مراجعه و از خدمات آن استفاده کنند.

مقاله پیشنهادی: ۱۰ روش تبلیغات کاشت مو + ۱۵ نمونه متن تبلیغ

ترویج (Promotion)

P چهارم، مرحلهٔ سرنوشت‌سازی است و باید هرچه در چنته دارید، رو کنید! شما باید برنامهٔ مناسبی برای ترویج و نشان‌دادن خدمات و محصولات به مخاطبان داشته باشید.

برای مثال، بیمارستان نور با ترویج خدمات از طریق اینستاگرام و آپارات، ویدئو مارکتینگ و ارائهٔ ویدئوهای مرتبط با برند و خدمات آن، در جذب مشتری خارجی و افزایش آگاهی از برند در خارج از مرزها بسیار موفق عمل کرده است.

استفاده از تکنیک تستیمونیال و توصیهٔ افراد مشهور هم تاثیر خوبی در ترویج خدمات شما دارد. مثل کاری که بیمارستان چشم‌پزشکی نور انجام داده و از شهرت عادل فردوسی‌پور به نفع خودش بهره برده است!

 

نمونه تستیمونیال چشم‌پزشکی نور

 

این هم از مدل ۴پی و ربطش به حوزهٔ پزشکی و سلامت! در بخش بعدی، سؤالی را که احتمالاً همین الان برای شما مطرح شده، جواب می‌دهیم.

مقاله پیشنهادی: ۱۰ روش تبلیغات مطب پزشکان (+ هزینه تبلیغات)

چرا بازاریابی در حوزه سلامت مهم است؟

یک زمانی، گزینه‌های انتخابی‌مان محدود بود و مجبور بودیم به نزدیک‌ترین مراکز درمانی، بیمارستان‌ها و فروشگاه‌های تجهیزات پزشکی در محله یا منطقهٔ خودمان مراجعه کنیم.

یا کافی بود دوستان و آشنایان‌ از پزشک یا مرکز درمانی خاصی تعریف کنند یا مثلاً تجربهٔ استفاده از‌‌ وسیلهٔ پزشکی خاصی را داشته باشند و بگویند:

«کار فلان دکتر حرف نداره!» یا «خودم از این برند خرید کردم و راضی‌ام!»

آن‌وقت، ما به اعتبار همین دو جمله که از اطرافیان می‌شنیدیم، به یک مشتری پروپاقرص برای آن پزشک، مرکز درمانی یا فروشگاه تجهیزات پزشکی تبدیل می‌شدیم!

اما حالا آن دوران گذشته و با اینترنتی‌شدن اغلب کسب‌وکارها، حوزهٔ سلامت و پزشکی هم، محدود به مکان و زمان نیست.

این روزها می‌توانید در خانه بنشینید و به کمک برنامه‌هایی مثل اسنپ‌، دکتر ساینا، دکتر دکتر و… توسط پزشکان حاذق در سراسر کشور ویزیت شوید، هر سؤالی در حوزهٔ سلامت دارید در گوگل و شبکه‌های اجتماعی جست‌وجو کنید، نظرات مردم را دربارهٔ یک پزشک،‌ بیمارستان، وسیلهٔ پزشکی و… بخوانید و با دید بازتری تصمیم بگیرید.

در یک کلام، گزینه‌های روی میز در صنعت سلامت زیاد شده و مردم به هر بیمارستان و پزشک و کلینیکی به همین راحتی‌ها اعتماد نمی‌کنند.

از طرفی، مراقبت‌های پزشکی و بهداشتی فرایندی مادام‌العمر است؛ یعنی همهٔ آدم‌ها از بدو تولد تا پایان زندگی‌، با پزشک و بیمارستان و به‌طور کلی صنعت سلامت سروکار دارند.

اینجاست که اهمیت بازاریابی سلامت خودش را نشان می‌دهد.

نداشتن یک طرح و استراتژی مدون برای بازاریابی، مثل دویدن در یک کوچهٔ بن‌بست است؛ هرقدر هم برای دویدن تلاش کنید، آخرش به هیچ‌جا نمی‌رسید!

اگر تعامل مؤثری با مشتری (بیمار) نداشته باشید و ارتباط عمیقی با او ایجاد نکنید، مجبورید مشتریان را دودستی به رقبا تقدیم ‌کنید.

پس داشتن یک طرح و استراتژی بازاریابی قوی برای ارتباط و جذب بیماران احتمالی، تبدیل آن‌ها به مشتری‌های همیشگی و شناخته‌شدن در این بازار رقابتی لازم است و شما را دو هیچ از سایر رقبا جلو می‌اندازد.

مقاله پیشنهادی: بهترین روش‌های تبلیغات کلینیک دندانپزشکی

انواع بازاریابی در حوزه سلامت

اگر بخواهیم حوزهٔ سلامت را برای بازاریابی به گروه‌های کوچک‌تری تقسیم کنیم، نهایتاً به ۴ دستهٔ کلی می‌رسیم که از نظر نوع و تعداد مخاطبان متمایز و در یک هدف، مشترک هستند: افزایش درآمد!
بیایید ببینیم هر کدام از آن‌ها چه هدفی دارند و کدام استراتژی‌های بازاریابی به دردشان می‌خورد:

 

بازاریابی پزشکی

تمام پزشکان با تخصص‌های مختلفی مثل پزشک عمومی، دندان‌پزشک، ‌روان‌شناس و متخصصان اطفال، پوست، غدد و… علاوه بر فعالیت در بیمارستان‌ها، معمولاً یک مطب شخصی هم برای خود دایر می‌کنند.

طبیعتاً هیچ بیماری کف دستش را بو نکرده که سروکلهٔ چنین مطبی در یک منطقه پیدا شده است!

بازاریابی پزشکی تکنیک‌هایی است که باعث می‌شود این مطب دیده شود، به درآمد برسد و روند جذب مشتریان در آن ادامه داشته باشد.

این نوع بازاریابی از همان مراحل اول که باید مشتری و بازار هدف را بشناسید تا روش‌های برقراری ارتباط با بیمار و جذب مشتری‌های بالقوه و تبلیغ مطب و خدمات‌ را دربرمی‌گیرد.

از آنجایی که بیشتر بیمارانِ (مشتری) مطب‌ها و کلینک‌ها آدم‌های همان منطقه یا شهر هستند،‌ باید استراتژی‌هایی را برای مارکتینگ به کار بگیرید که مشتریان محلی را هدف قرار دهد؛ مثل:

  • اس‌ام‌اس مارکتینگ

ارسال پیامک منطقه‌ای و اطلاع‌رسانی دربارهٔ افتتاح مطب، یادآوری نوبت ویزیت و دریافت بازخورد از بیمار.

  • بازاریابی ارجاعی

از همکاران (پزشکان، داروخانه‌ها، آزمایشگاه، سونوگرافی و…) بخواهید که بیماران را به شما ارجاع دهند. پاداشی هم برای آن‌ها در نظر بگیرید؛ مثل مبادلهٔ بیمار،‌ پول یا هر چیزی دیگری.

سمت دوم معادله هم بیماران هستند که باید از مراجعه به شما نفعی ببرند؛ تخفیف در حق ویزیت، پیشنهاد ترغیب‌کننده‌ای است!

حالا، هر دو طرف از همکاری با شما سود می‌برند و شما هم به ‌خواستهٔ خود (جذب مشتری) می‌رسید.

استراتژی‌های بازاریابی پزشکی به همین‌ جا ختم نمی‌شود. آن دسته از پزشکانی که از تخصص‌ خود در خارج از دیوارهای مطب هم استفاده می‌کنند و خدمات پایه‌ای مثل ویزیت و مشاوره را به‌صورت آنلاین هم انجام می‌دهند، ابزارهای بیشتری برای بازاریابی دیجیتال مثل ایمیل مارکتینگ، تبلیغات کلیکی،‌ سوشال مدیا مارکتینگ و… در اختیار دارند.

همهٔ این استراتژی‌های کاربردی را می‌توانید در مقالهٔ «راهنمای دیجیتال مارکتینگ در پزشکی» مطالعه کنید. بازاریابی دیجیتال راه مناسب و سریعی برای رسیدن به مشتری جدید و حفظ همین بیمارهای فعلی است!

مقاله پیشنهادی: آشنایی با بازاریابی اینترنتی و مزایای آن!

بازاریابی بیمارستانی

بیمارستان‌ها محور اصلی تجارت درمانی هستند و به همان نسبت، اهداف بزرگ‌تر، مخاطبان (بیماران) متنوع‌تر و سهم بیشتری هم از بازار دارند.

در کنار اهدافی که بازاریابی پزشکی دنبال می‌کند، در بازاریابی بیمارستان برندسازی اهمیت دوچندانی دارد. آن هم در شرایطی که تعداد بیمارستان‌های مجهز در حال افزایش است و آگاهی از برند مساوی است با مشتریان بیشتر از همه‌جای دنیا!

تمرکز بر تجربهٔ بیمار و بهبود آن یکی از مهم‌ترین اصول و تکنیک‌های بازاریابی بیمارستانی است که مستقیماً با برندسازی در ارتباط است.

برند شما تمام چیزهایی است که بیمارستان شما را متمایز از دیگران جلوه می‌دهد؛ از دستگاه‌هایی با تکنولوژی روز، مراقبت‌های بهداشتی استاندارد و در سطح جهانی و امکانات رفاهی کامل و پزشکان کاربلد گرفته تا داشتن یک وب‌سایت قوی.

توجه: تجربه و نظرات مشتری را دست‌کم نگیرید! ثبت یک پیام منفی دربارهٔ پزشکان یا خدمات بیمارستان شما، اعتماد و تصویر برند را در ذهن مخاطب خدشه‌دار می‌کند و این به ضرر شماست. به نمونهٔ زیر دقت کنید:

 

نمونه نظر مشتری دربارهٔ بیمارستان

 

نظر، نظری تند و حتی شاید دور از انصاف باشد؛ ولی در حوزهٔ سلامت، نظر بیمار و مراجعه‌کننده‌های قبلی از گذشته تا امروز حرف اول را می‌زند. نیاز نیست نظرهای منفی را حذف کنید! کافی است به آن‌ها با روی خوش پاسخ دهید تا بتوانید نه‌تنها آن بیمار ناراضی را برگردانید، بلکه اعتماد سایر افراد را هم جلب کنید.

گفتیم وب‌سایت! یکی دیگر از راه‌های بازاریابی برای بیمارستان، ساخت و راه‌اندازی سایت است.

بیماران قبل از اینکه پای‌شان را داخل بیمارستان بگذارند، در گوگل دنبال سایت شما می‌گردند تا از جزئیاتی مثل آدرس و راه‌های ارتباطی، سیستم نوبت‌دهی، تجربهٔ بیماران قبلی، تصاویر بخش‌های مختلف بیمارستان، لیست پزشکان،‌ بیمه‌های طرف قرارداد و… سر در بیاورند!

وقتی بیماران در نتایج جست‌وجو با یک سایت حرفه‌ای روبرو شوند که مزیت‌ها و نقاط قوت‌ بیمارستان را نشان ‌دهد و اطلاعات موردنیاز بیماران را به‌راحتی در اختیارشان می‌گذارد، شما را یک سر و گردن از سایر رقبا بهتر می‌دانند!

برای نمونه، وب‌سایت بیمارستان نور را ببینید:

 

وب‌سایت چشم‌پزشکی نور

 

نکته: با راه‌اندازی سایت، گزینه‌های بیشتری برای بازاریابی آنلاین مثل بازاریابی موتورهای جست‌وجو، کانتنت مارکتینگ،‌ سوشال مدیا مارکتینگ، ویدئو مارکتینگ و… دارید.

مقاله پیشنهادی: چگونه در سایت های خارجی تبلیغ کنیم؟ (معرفی ۴ روش موثر)

بازاریابی تجهیزات پزشکی

در شاخه‌‌های دیگر صنعت سلامت، اکثر مشتریان شما مردم عادی هستند، در حالی که در بازاریابی تجهیزات پزشکی، مشتریان شما طیف وسیعی‌تری دارد؛ از پزشکان، بیمارستان‌ها، مطب‌ها و مراکز درمانی گرفته تا مردم!

همین تفاوت نوع مخاطبان است که بازاریابی لوازم پزشکی را با سایر شاخه‌های پزشکی متمایز می‌کند؛ وگرنه هدف این نوع بازاریابی هم همان چیزی‌ است که اول مقاله، دربارهٔ بازاریابی سلامت گفتیم.

خلاصه که قبل از انتخاب روش‌های بازاریابی برای لوازم پزشکی، باید شناخت کاملی از ویژگی‌های جمعیت‌شناختی،‌ رفتار و نیاز مخاطبان خود کسب کنید؛ چون مثلاً تجهیزاتی که یک بیمارستان نیاز دارد، با نیاز مطب یا یک پیرمرد هفتادساله فرق می‌کند.

ما قبلاً در وبلاگ یکتانت، سیر تا پیاز تکنیک‌های بازاریابی تجهیزات پزشکی را آموزش دادیم. به همین خاطر هم بحث روش‌های بازاریابی تجهیزات را اینجا باز نمی‌کنیم؛ اما پیشنهاد می‌کنیم ادامهٔ این بحث را حتماً آنجا دنبال کنید.

خبرنامۀ یکتانت را از دست ندهید!
خبرنامۀ یکتانت را از دست ندهید!

هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات، اخبار و نکات آموزشی بازاریابی و تبلیغات را برای شما می‌فرستیم.

بازاریابی گردشگری سلامت

ارزان‌ تمام‌شدن هزینه‌های درمان یا تخصص و تجربهٔ بالای پزشکان ایرانی یا…؟ فرقی نمی‌کند! به هر دلیلی، گردشگران زیادی از کشورهای عراق، آذربایجان،‌ افغانستان و بعضاً کشورهای اروپایی، بیمارستان‌ها و مراکز درمانی پیشرفتهٔ ایران را برای دریافت خدمات درمانی انتخاب می‌کنند.

برای اینکه آوازهٔ بیمارستان شما هم به گوش گردشگرهای خارجی برسد و بیماران زیادی را از کشورهای مختلف جهان به بیمارستان خود بکشانید، به بازاریابی در حوزهٔ گردشگری سلامت نیاز دارید.

اگر بخواهیم فقط یک روش برای بازاریابی به شما توصیه کنیم، آن بازاریابی ویدئویی است. ویدئو مارکتینگ انتخاب اول بسیاری از بیمارستان‌ها در بازاریابی گردشگری سلامت است. ابزار ویدئو بدون هیچ شک و شبهه‌ای پربازده‌ترین شکل محتوا است؛ چون:

  • بیشترین نرخ تعامل را دارد؛
  • برقراری ارتباط با آن راحت‌تر است؛
  • شش‌دانگ حواس کاربر را متوجه خودش می‌کند.

در ضمن، دیدن محتوای ویدئویی با مضمون‌هایی مثل مشاوره و توصیه‌های پزشکی، به تصویر کشیدن تجربهٔ بیماران قبلی،‌ معرفی و نشان‌دادن محیط بیمارستان، تهیهٔ گزارشی کوتاه از مراحل یک عمل جراحی هم به مذاق کاربران بیشتر خوش می‌آید و هم اعتماد بیماران را جلب می‌کند.

برای نمونه، ویدئوی زیر را ببینید:

 

 

بنابراین، اولین و مهم‌ترین قدمی که می‌توانید برای جذب توریست‌های درمانی بردارید، حضور در یوتیوب و شبکه‌های اجتماعی و به اشتراک‌گذاشتن ویدئو با مخاطبان است.

همچنین می‌توانید روی گوگل برای جذب مشتریان خارجی هم حساب کنید:

  • با کمک سئو و تولید محتوا به زبان انگلیسی؛
  • با تبلیغات در گوگل (لیست کلمات کلیدی باید به زبان انگلیسی باشد)؛
  • ثبت موقعیت مکانی در گوگل.

می‌توانید از طریق این ۳ روش، از جست‌وجوی بیماران خارجی سر دربیاورید. جایی که به احتمال زیاد، اولین مکانی است که آن‌ها برای یافتن بهترین گزینه استفاده می‌کنند.

همه‌چیز را با شما در میان گذاشتیم؛ ولی به مزایا و چالش‌های بازاریابی در حوزه سلامت نپرداختیم. در ادامه، دربارهٔ این ۲ مسئله بیشتر صحبت خواهیم کرد.

مقاله پیشنهادی:  راهنمای تصویری ساخت کمپین گوگل ادز

مزایای بازاریابی سلامت

اگر یادتان باشد، همان اوایل مقاله گفتیم که بازاریابی در صنعت پزشکی هم برای کسب‌وکارها و هم برای مشتریان، یک معاملهٔ دو سر برد است و هر دو گروه از آن منفعتی می‌برند.

بازاریابی برای مشتری مفید است چون:

آشنایی و دسترسی به خدمات مراکز درمانی را راحت‌تر می‌کند و باعث می‌شود خدمات بهتری دریافت کنند. آن‌ها می‌توانند نظر سایر بیمارها را بخوانند، قیمت و هزینه را پیش‌بینی کنند و در آخر هم بهتر تصمیم بگیرند.

حالا چه مزایا و دستاوردهایی برای کسب‌وکارها دارد؟ بازاریابی سلامت می‌تواند:

  • مشتری‌های وفادار و همیشگی برای شما بیاورد؛
  • خدمات و محصولات شما را در بین رقبا برجسته کند؛
  • برای بیمارستان، مطب، کلینیک و … برندسازی کند؛
  • مشتریان را از طریق کانال‌های ارتباطی مختلف با خدمات و محصولات شما درگیر نگه دارد؛
  • مشتریان راغب (لید) را به سمت خرید محصول و استفاده از خدمات سوق دهد؛
  • بیماران قبلی را به مجموعه برگرداند؛
  • توریسم درمانی را گسترش دهد.

البته فقط همین‌ها نیست. آمارها می‌گویند:

۷۷ درصد مردم برای پیداکردن جواب سؤال‌های پزشکی‌ خود، قبل از هر کاری، به جست‌وجو در گوگل روی می‌آورند. این جمعیت می‌توانند مشتریان راغب شما باشند!

 

اهمیت بازاریابی سلامت طبق میزان جست‌وجوی مردم دربارهٔ سوال‌های پزشکی

 

بنابراین، یکی دیگر از مزایای بازاریابی سلامت این است که یک فرصت طلایی فراهم می‌کند تا در فضای آنلاین هم دیده شوید و به مخاطبان بیشتری دست پیدا کنید.

در این مسیر، ممکن است دست‌اندازهایی هم سر راه‌تان سبز شود و استراتژی‌های مارکتینگ شما را به چالش بکشد. چه دست‌اندازهایی؟

در بخش بعدی، این موانع را می‌شناسیم.

ایبوک‌های رایگان آموزشی
ایبوک‌های رایگان آموزشی

با ایبوک‌های یکتانت، از تولید محتوای حرفه‌ای تا تبلیغات در گوگل را رایگان یاد بگیرید!

دانلود رایگان arrow-left

چالش‌های بازاریابی سلامت در ایران

اگر به عناصر آمیختهٔ بازاریابی نگاهی موشکافانه بیندازیم، می‌بینیم که در ایران،‌ دو عنصر قیمت (Price) و ترویج (Promotion) در بازاریابی پزشکی و سلامت لنگ می‌زند.

بالابودن هزینه‌های درمان، پوشش حداقلی هزینه‌ها توسط بیمه‌های درمانی و همکاری‌کردن تعداد معدودی از شرکت‌های بیمه با بیمارستان‌های خصوصی و کلینک‌های شخصی از بزرگ‌ترین موانع بازاریابی سلامت هستند.

پیشرفت‌های علم پزشکی، وجود پرستاران و کارکنان ماهر و کاربلد در کنار پزشکان متخصص و باتجربه و بیمارستان‌هایی مجهز و فوق‌پیشرفته، پای گردشگران خارجی را به ایران باز کرده و جرقه‌های گردشگری سلامت را روشن کرده است.

اما با وجود این ظرفیت‌ها، صنعت گردشگری سلامت با چالش‌های جدی در بُعد پروموشن مواجه است.

نبود برنامه‌های تلویزیونی و تبلیغات رسانه‌ای بروزن‌مرزی مناسب، به‌روز نبودن وب‌سایت بیمارستان‌ها و ضعف آن‌ها در معرفی و اطلاع‌رسانی دربارهٔ کیفیت خدمات، پزشکان، ویژگی‌ها و مزیت‌ها و… فقط گوشه‌ای از مشکلات بازاریابی در گردشگری سلامت هستند.

به‌جز این‌ها، سد بزرگی به‌نام تحریم‌ برای حضور شرکت‌های بین‌المللی بیمه در ایران و نوسانات ارزی از چالش‌های دیگری است که در بازاریابی در حوزهٔ سلامت با آن درگیر خواهید شد.

مسئلهٔ جدی دیگری که عموم بیماران داخلی با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، نبود اقامتگاه در نزدیک بیمارستان برای بیمارانی است که برای دریافت خدمات درمانی بهتر، از شهرستان‌ها به شهرهای بزرگ سفر می‌کنند.

بیمارستان‌ها می‌توانند با تکنیک‌هایی مثل همکاری در فروش و بازاریابی ارجاعی، با هتل‌ها و مراکز اقامتی همکاری کرده و این مشکل را رفع کنند.

بخشی از این خلأها هم مثل چالش‌هایی که در بخش ترویج (Promotion) وجود دارد، با تکنیک‌ها و استراتژی‌های بازاریابی مثل روابط عمومی و انتخاب روش‌های تبلیغاتی کارآمد و… حل‌شدنی هستند.

مقاله پیشنهادی: وضعیت و مشکلات برندسازی در ایران

بازاریابی را در حوزهٔ سلامت نادیده نگیرید!

در این مقاله، از هر آنچه که باید دربارهٔ بازاریابی در صنعت سلامت و بهداشت می‌دانستید، صحبت کردیم و گفتیم که بازاریابی سلامت چیست، چه انواعی دارد، چرا مهم است و چه چالش‌ها و مزایایی دارد.

اگر هنوز سؤال بی‌جوابی برای‌تان باقی مانده است، در قسمت نظرات بنویسید تا در اولین فرصت به آن پاسخ دهیم؛ اگر نه، آستین‌هایتان را همین الان بالا بزنید و استراتژی بازاریابی‌ را بچینید!

البته پیشنهاد ما این است که قبل از آن، سری به مقالهٔ «۱۳ استراتژی بازاریابی برای رشد کسب‌وکارها» بزنید تا چم‌وخم نوشتن یک استراتژی مؤثر دست‌تان بیاید.

 

منابع:

Visme | invideo | digitalauthority | healthcaresuccess

4.4/5 - (7 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
نیک‌نام
نیک‌نام
1 سال قبل

با سلام و خداقوت.
پرستار آقایی هستم با مدارک بالای آکادمی و ۲۶سال تجربه کار تخصصی درمانی همراه با ایده و خلاقیت حرفه‌ای.از مقاله‌ی شما استفاده مطلوبی داشتم درود بر شما.اما همچنان راه و مسیری برای ارائه خدمات و بازاریابی شغلی پیدا نکردم.در راهی روش اما گیج و مبهوت گرفتارم.امیدوارم بتوانید کمک کنید.

رضا سپه‌وندی
رضا سپه‌وندی
پاسخ به  نیک‌نام
1 سال قبل

سلام
وقت بخیر
خوشحالیم این مقاله به دردتون خورده 🙂
روش‌هایی رو در مقالهٔ زیر بررسی کردیم که امیدواریم به شما هم کمک کنه:

آموزش تکنیک های بازاریابی تجهیزات پزشکی در سال ۲۰۲۲

این مقاله رو مطالعه کنین و اگه سؤالی داشتین، از ما بپرسین.

افزایش مراجع‌کننده کلینیک شما